Burendag: kennismaken met de Herstelacademie Delfshaven

Stellingen over herstelVrijdag 23 september was het zover: tijdens de burendag 2022 presenteert de Herstelacademie Delfshaven zich aan de buurt. In het Westervolkshuis, naast het Sparta stadion, kunnen de buurtbewoners op een gemoedelijke wijze kennis maken met de medewerkers en activiteiten van de Herstelacademie. Ook wordt er gezamenlijk gewerkt aan de bloembakken naast het Westervolkshuisl, onder de deskundige leiding van medewerkers van de Voedseltuin, een van de samenwerkingspartners.

Activiteiten voor iedereen

Tabtha Mudde, coördinator van de Herstelacademie Delfshaven, legt uit dat het Tabitha Muddegeen plek is voor behandeling: “Bij de Herstelacademie is er ruimte voor een kop koffie en een gesprek. Ook kan je er deelnemen aan activiteiten, bijvoorbeeld sporten.” Sport en beweging gebeurt rond het Sparta stadion. “Helaas nog niet ín het stadion,” vult Sjoerd aan, medewerker bij de Herstelacademie.  Andere activiteiten binnen de herstelacademie zijn onder andere: WRAP (een instrument voor zelfregie), een ochtend, de cursus ‘Herstellen doe je zelf’ en de Peersupport groep.

Voor en door ervaringsdeskundigen

Met het stigmaspel, ontwikkeld door Zorgbelang Inclusief, wordt het gesprek aangegaan met de bezoekers over eigen ervaringen, herstel en de Herstelacademie. “De herstelacademie is voor en door ervaringsdeskundigen. Alle medewerkers, betaald en vrijwillig, zijn ervaringsdeskundige,” aldus Tabitha Mudde. De medewerkers en vrijwilligers zijn allemaal opgeleid om hun eigen ervaring in te zetten voor ondersteuning en begeleiding. Dit maakt de Herstelacademie den laagdrempelige plek, waar je terecht kan voor een praatje, en kan werken aan je herstel. “Hier kom je voor een praatje dat je niet hebt bij de slager.”

Werken – Voedseltuin

Werken met de VoedseltuinGezamenlijk gaan de deelnemers van de burendag naar buiten, waar ze worden opgevangen door mensen van de voedseltuin. De voedseltuin produceert in hun tuin groenten en kruiden, welke ten goede komen aan de Voedselbank. Bij de Voedseltuin kan je ook vrijwilligerswerk doen, en help je elkaar. De Herstelacademie in Delfshaven werkt dan ook samen met de Voedseltuin. De deelnemers krijgen informatie hoe tuinieren werkt, en aan het einde van de dag een pakket om thuis verse kruiden te kweken. “Ik zoek wel mensen die willen helpen de plantenbakken hier te onderhouden,” aldus Sjoerd. De eerste aanmelding, van onze redacteur Jan Bijl, komt direct al binnen.

Ook in andere wijken

Na de lunch wordt nog verder gesproken en terug geblikt op de dag. De Herstelacademie is er niet alleen in Delfshaven, ook is er een Herstelacademie in IJsselmonde. En in Charlois gaat er binnenkort een van start. Ook bij de ‘buren’ in Schiedam is er een gestart. Doel is uiteindelijk om in elke wijk in Rotterdam een Herstelacademie te hebben, zodat iedereen die wil kan werken aan zijn of haar herstel.

Stigma spel

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/burendag-kennismaken-met-de-herstelacademie-delfshaven/

2 pings

  1. […] zijn positief. Verscheidene mensen hadden het al ingepast in hun werk, bijvoorbeeld tijdens de burendag bij de Herstelacademie Delfshaven. Het leverde mooie gesprekken […]

  2. […] Maandagochtend wordt het spits afgebeten van de Week van Herstel. Een club gaat aan de slag met het spel ‘Steekje los!’. Volgens de website is het “een uniek, flexibel en veelzijdig spel, voor iedereen die een raakvlak heeft met psychische gezondheid. Met behulp van dit spel gaan we in gesprek over de psychische gezondheid en de kwaliteit van leven.” Al eerder is dit spel ingezet bij Basisberaad en ook bij de burendag bij de Herstelacademie Delfshaven. […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.