Op maandag 20 maart 2023 is de Week van Herstel (week van de psychiatrie) in Rotterdam van start gegaan. De organisatie van deze Week is in handen van Basisberaad Rotterdam, in samenwerking met de drie Herstelacademies in de wijk in Rotterdam.
“Ik voel me comfortabel hier”
Maandagochtend wordt het spits afgebeten van de Week van Herstel. Een club gaat aan de slag met het spel ‘Steekje los!’. Volgens de website is het “een uniek, flexibel en veelzijdig spel, voor iedereen die een raakvlak heeft met psychische gezondheid. Met behulp van dit spel gaan we in gesprek over de psychische gezondheid en de kwaliteit van leven.” Al eerder is dit spel ingezet bij Basisberaad en ook bij de burendag bij de Herstelacademie Delfshaven.
Het spel is een goed middel om een groepsgesprek aan te gaan. “Het is een meer een herstel-spel”, licht Tabitha Mudde toe, “de verschillende facetten waar je tegenaan loopt bij herstel komen hier aan bod.” En deze belofte wordt nagekomen. Zo wordt er gesproken over de ‘comfort zone’: blijf je juist hier in, of treedt je hier bewust buiten? En bijvoorbeeld de stelling of een moeder zich meer betrokken voelt bij de opvoeding dan de vader: de ervaringen van de deelnemers op dit gebied zijn juist heel divers.
Ook komt psychose ter sprake: was is een psychose? Twee van de deelnemers vertellen over hun ervaringen met een psychose (of psychotische klachten). “Bij mij duurde de psychose een lang weekend, maar het was een afsluiting van tien jaar stilstaan” zo licht een van de deelnemers toe. Wat opvalt is de goede sfeer. Een van de deelnemers, die voor het eerst kennismaakt met Basisberaad, zegt spontaan: “Ik voel me comfortabel hier.” De deelnemers leren ook veel van elkaar: welke ervaringen hebben andere mensen?
“Het kan iedereen overkomen”
Maandagmiddag wordt de film ‘Beleef je leven’ getoond. Deze film, gemaakt door Stichting Corridor, portretteert vier mensen met een psychiatrische achtergrond die gebruik maken van de diensten van Corridor. Het toont het verhaal dat de mensen gewoon mensen zijn. “We hebben deze film gemaakt of stigma’s weg te nemen,” aldus Eelco, een van de vier geportretteerden uit de film.
De verhalen van de mensen variëren enorm: van depressie tot psychose, van een studie die is vastgelopen tot suïcidale klachten. De reacties op de film variëren van mooi tot confronterend. Alhoewel de film al in 2021 is gemaakt, wordt hij nu voor het eerst voor publiek getoond. “Ook voor mij is het confronterend,” zegt Tabitha, ook een van portretten.
Ook Ernest doet zijn verhaal: “Bij mij duurde de psychose maar een lang weekend, maar het markeerde wel het einde van tien jaar stilstand. Alhoewel het lang geleden is, ben ik nog steeds aan het herstellen.” In de zaal is veel herkenning. Een aantal mensen heeft zelf ook ervaring met psychische klachten, maar de conclusie van de middag i: het kan iedereen overkomen.
Geslaagde start
Tabitha Mudde, coördinator van de Week van Herstel, spreekt op sociale media van een geslaagde start. Deze week volgen nog verschillende activiteiten. Het programma is te vinden op de site van het Basisberaad.
1 ping
[…] van de Stigmatools en het spel ‘Een steekje los’. Het spel is een goed middel om een groepsgesprek aan te gaan. “Het is een meer een herstel-spel”. Zo wordt er gesproken over de ‘comfort zone’: blijf je […]