Even voorstellen: Jochen Braams

Op 1 september 2022 is Jochen Braams begonnen als manager bij Basisberaad. Na een korte inwerkperiode in augustus, heeft hij het stokje overgenomen van Aranka van der Velde. Tijd voor Denkraam om eens kennis te maken met Jochen, 42 jaar en vader van twee jonge dochters.

Twintig jaar Centrum voor Dienstverlening

“Ruim twintig jaar heb ik bij het Centrum voor Dienstverlening (CvD) gewerkt,” zo begint Jochen, “eerst mijn stage daar gedaan, en daarna mijn afstudeeronderzoek. Vervolgens ben ik er in dienst gekomen.  Ik heb gewerkt binnen het algemeen maatschappelijk werk, het school maatschappelijk werk, maar ook consultatieteams en het lokaal zorgnetwerk. Dit heb ik ongeveer acht jaar gedaan”

Jochen kreeg van het CvD de mogelijkheid een opleiding te gaan doen voor een leidinggevende functie. Jochen koos voor de Masteropleiding begeleidingskunde. Vervolgens kreeg hij bij het CvD een functie aangeboden. “Op dit moment was het mogelijk door te groeien,” zegt Jochen, “en zo werd ik functioneel leidinggevende. Dit heb ik op verschillende plekken binnen de organisatie gedaan voor ongeveer veertien jaar.”

Het werk wat Jochen gedaan heeft is divers, maar vooral binnen de ambulante tak van het CvD. “Zo heb ik bijvoorbeeld de gezinsopvang mede opgezet op twee locaties. “Hierin heb ik (onder andere) veel samengewerkt met het Leger des Heils en de gemeente Rotterdam, later ook met andere organisaties.” In al die tijd zijn de ambulante teams binnen het CvD flink gegroeid, er zijn inmiddels negen teams.

De laatste twee á drie jaar was Jochen actief op locatie de Wende, in Rotterdam oost. Hier is opvang voor individuen en gezinnen, maar ook is er oog voor de medemens die afhankelijk is van mantelzorg en hun mantelzorgers: “we hebben gewerkt aan een respijthuis, onder andere voor mensen die zorg afhankelijk zijn van een mantelzorger. Dit zodat de mantelzorger ook even tijd heeft voor zichzelf.” Het was de bedoeling om hierbinnen veelal te werken met ervaringsdeskundigen en vrijwilligers. Dit betrof een samenwerking met Antes”. Daarnaast heeft Jochen ook gewerkt met de groep ‘economisch daklozen’. “Bestaat die groep eigenlijk wel?” vraagt Jochen zich af, “meestal is er dan meer aan de hand.”

2022: tijd voor verandering

Jochen was altijd functioneel leidinggevende. Dit houdt in dat hij leidinggeeft op de inhoud. In 2022 werd het voor Jochen tijd voor iets anders. “Het Basisberaad kende ik destijds via de crisiskaart en via de straatadvocaten,” licht Jochen toe, “en via mijn oud-collega, David Itaar. Voordat hij manager werd bij Basisberaad, had hij goede woorden over het Basisberaad.” Via een collega werd Jochen getipt over de functie van manager bij Basisberaad.

Manager Basisberaad

Als we Jochen interviewen, is hij net drie weken in dienst bij Basisberaad. “Het is uitdagend werk,” vertelt hij, “het zijn leuke teams, die goede dingen doen voor de mensen. Ik ben blij een positie te hebben binnen het Basisberaad. Ik ben van plan dit zo lang mogelijk te blijven doen. Nu nog is het veel kennismaken met iedereen, en veel nadenken over 2023: de subsidies en activiteiten. Maar ik ben in een warm bad beland.”

Over vijf jaar moet het Basisberaad beter op de kaart staan. “Nog niet iedereen kent het Basisberaad,” legt Jochen uit. “Verder is het belangrijk dat iedereen doet wat hij of zij leuk vindt. Daarom wil ik kijken waar ieders passie ligt. In het werk als relatie gestuurd leidinggevende, zoals Jochen zich ziet, is het belangrijk met iedereen iets op te bouwen. De relatie die je opbouwt is met iedereen anders, maar geeft wel in wie en wat je voor de ander kan en soms moet zijn.”

Persoonlijk

In zijn introductietekst op de website van het Basisberaad geeft Jochen aan dat hij er wat anders dan doorsnee uitziet. “Ik ben namelijk geboren met een hemangioom in mijn gezicht,” vertelt Jochen, “dit zijn verstrengelde bloedvaten. Voor mij is het heel normaal, en ‘vergeet’ ik af en toe dat ik het heb. Ik ben er zelf heel open over. Een anekdote hierbij is dat een arts ooit zei dat ik nooit zou kunnen praten. Het tegendeel is echter waar!”

In het dagelijks leven woont Jochen in Rotterdam, na 36 jaar in Maassluis te hebben gewoond. Hij is getrouwd en heeft twee lieve dochters, een van twee jaar en een van zeven weken. “Ik ben een trotse vader,” vertelt hij, “door alle drukte komt van boulderen (klimmen) niet veel, maar ik heb nog meer hobby’s, waaronder fietsen, fitness, muziek en film.”

Wanneer is je doel bereikt?

“Ik denk nu niet in doelen in de vorm van dat ik denk dat ik klaar ben als ik deze bereikt heb,” zegt Jochen, “het is belangrijk te blijven leren, en samen met alle collega’s de ogen open te houden. We moeten scherp zijn op wat er gebeurt, en wat we met elkaar kunnen betekenen. Bij de straatadvocaten bijvoorbeeld is tachtig procent van de klanten ‘bankslaper’. Ik heb vanuit mijn werk bij het CVD contacten met gemeenten en teams, mogelijk kunnen we hier aandacht voor vragen en een aanbod bedenken. Zo moeten we als Basisberaad open blijven voor veranderingen en na blijven denken over mogelijkheden. Op het gebied van participatie en ervaringsdeskundigheid is de expertise groot. We kunnen de wereld niet in ons eentje verbeteren, maar we moeten wel kijken wat we kunnen betekenen.”

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/even-voorstellen-jochen-braams/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.