StigmaTools: maak vooroordelen bespreekbaar!

Onlangs werd bij Basisberaad workshops gehouden rond StigmaTools. Deelnemers waren enthousiast over de StigmaTools. In de eerste workshop is vooral ingegaan op de verschillende tools die er zijn en hoe je deze kan inpassen in de dagelijkse praktijk. In de tweede workshop, twee weken later, werd teruggeblikt hoe deelnemers het hadden gebruikt in de praktijk.

StigmaTools

StigmaTools is een project van Zorgbelang Inclusief, welke in 2020 nog de Impactprijs heeft gewonnen. Het doel van StigmaTools is om op laagdrempelige, toegankelijke manier in gesprek te gaan over (zelf-)stigma’s. Ervaringsdeskundigen zijn opgeleid tot gespreksleider om het gesprek aan te gaan over stigma’s en herstel, en de StigmaTools kunnen zo ingezet worden binnen belangenbehartiging en lotgenotencontact.

Werken aan herstel

Vooroordelen kunnen herstel in de weg staan. Door bewust te worden van (zelf-)stigma’s, acceptatie en het opdoen van de juiste vaardigheden kunnen zelfstigma’s worden verminderd en draagt het bij aan herstel. De Stigmatools worden dan ook ingezet als methodiek voor herstel, naast trainingen zoals ‘Werken met eigen ervaringen’ en de WRAP. De StigmaTools is geheel ‘voor en door’ ervaringsdeskundigen.  De inzet van opent de ogen van wijkbewoners, werkgevers, collega’s, professionals, beleidsmakers.

Diverse tools

‘Een steekje los’, ontwikkeld vanuit De Bagagedrager, is een bordspel om samen in gesprek te gaan over psychische gezondheid en kwaliteit van leven. Je gaat met elkaar in gesprek aan de hand van 8 thema’s: Gezondheid, Hulp, Thuis, Sociale contacten, Relatie, Studie en beroep, Vrije tijd en Zingeving. Deze thema’s komen aan bod in allerlei verschillende vragen, stellingen, foto’s en bijvoorbeeld teken- en uitbeeld opdrachten.

Koffertje Stigma toolsVerder zijn er twintig tools ontwikkeld om stigma’s tegen te gaan, samengevoegd in de koffer. Deze tools kunnen gebruikt worden tijdens bijeenkomsten. Voorbeelden zijn:

  • ‘Ik reis met bagage’, waarin je vragen beantwoordt over vooroordelen en stigma’s en daarover het gesprek aangaat.
  • ‘Voorbij zelfstigma’, waarbij je je rolmodel kiest, en kijkt wat zijn of haar kwaliteiten zijn en wat de jouwe zijn. Vervolgens in deel twee maak je een spreuk.

Een volledig overzicht van de tools is te vinden op: Stigmatools in de praktijk.

Workshops

Het is mogelijk om workshops (Incompany) te organiseren binnen je organisatie, rond ‘Een steekje los’ en de diverse tools. Kijk hiervoor op www.debagagedrager.nl

Ervaringen

De eerste ervaringen van de deelnemers zijn positief. Verscheidene mensen hadden het al ingepast in hun werk, bijvoorbeeld tijdens de burendag bij de Herstelacademie Delfshaven. Het leverde mooie gesprekken op!

Meer informatie?

Meer informatie over het project vind je op de site van Zorgbelang Inclusief.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/stigmatools-maak-vooroordelen-bespreekbaar/

2 pings

  1. […] de week is meerdere malen gebruik gemaakt van de Stigmatools en het spel ‘Een steekje los’. Het spel is een goed middel om een groepsgesprek aan te gaan. “Het is een meer een […]

  2. […] Ellen Spanjers (ontwikkelaar van het spel) toe. Ze benadrukt dat door de inzet van Basisberaad de spellen en stigmatools nu breed in Rotterdam worden ingezet: “Waanzinnige reacties, zoveel verhalen en bijzondere […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.