vervolg Schizofrenie

VERVOLG

Schizofrenie en zijn problemen waar ik of andere patiënten mee moeten leren omgaan.
Doordat ik het eigenlijk zelf altijd druk heb, dat zien buitenstaanders nooit maar geloof me ik kan dagen en avonden prima alleen door komen, en dan echt het idee hebben dat ik met de halve wereld aan het discussiëren ben geweest. Bij mij is het begonnen doordat ik mijn moeder nooit gekend heb, ze is op haar dertigste jaar overleden, toen was ik nog geen 2 jaar oud, dus ik kan mij haar ook niet voor de geest halen. Omdat het echt een gemis is als je als kind geen echte moeder hebt, ben ik altijd op zoek naar haar geweest. Ook altijd als er moeilijke momenten in mijn leven waren; ik altijd ging bidden niet naar god maar naar mijn moeder, dat het uit de hand is gelopen dat ervaar ik zelf niet want ik kan altijd wel lachen en ik heb een fijne geest die mij ook altijd bijstaat. Ook heb ik 3 honden gehad en daar praat je ook automatische tegen, in mijn geval dan. Ik praat eigenlijk in mijn eigen kamer of huis,nooit op straat daar heb ik gelukkig nog geen last van.

GENOEG OVER MIJZELF

Laten we gaan onderzoeken wat de geleerden voor mening hebben??? Een psychose en schizofrenie gaan vaak gepaard met veel lijden en uitval op werk of school. Vaak willen mensen geen therapie omdat ze zich zelf niet ziek achten, daar had ik ook last van. Een psychose is een toestand waarbij je contact met de werkelijkheid ernstig verstoord is. Je ziet bijvoorbeeld beelden of hoort stemmen die er voor anderen niet zijn. Mensen in een psychose leven in hun eigen werkelijkheid. Schizofrenie heeft ingrijpende gevolgen, zowel voor degene met schizofrenie zelf als voor de omgeving. Er wordt vaak gezegd dat mensen met schizofrenie meerdere persoonlijkheden hebben. Dit berust echter op een misverstand dat is ontstaan doordat het woord schizofrenie in het Grieks gespleten geest betekend.

Bij schizofrenie spreekt men over positieve en negatieve symptomen. Positieve symptomen zijn symptomen die bij mensen zonder schizofrenie niet voorkomen. Het gaat daarbij om psychotische verschijnselen als hallucinaties, wanen en verward denken. Negatieve symptomen heten zo, omdat er iets ontbreekt wat er eerst wel was. Het gaat bijvoorbeeld om vervlakking van gevoelens, het ontbreken van energie, weinig initiatief nemen, zich terugtrekken uit sociale contacten en minder concentratievermogen. In de afgelopen 20 jaar is veel onderzoek gedaan naar schizofrenie en psychose.

Van de herstelbeweging weten we, dat wanneer medisch herstel onmogelijk is, er wel de mogelijkheid bestaat van perspectiefveranderingen. Zodanig dat mensen ondanks voortdurende ernstige beperkingen toch een zinvol bestaan gaan ervaren. Dat heet persoonlijk herstel. Ook is er medicatie om schizofrenie of een psychose te voorkomen. Wat mij ook altijd helpt, dat is mij terugtrekken in mijn kamer, en dan moet niemand tegen mij praten. Omdat alles wat er gezegd wordt tegen mij dan alleen maar negatief is. Meestal na een paar uur land ik weer en kan ik weer positief denken en horen.
EINDE

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/vervolg/

1 reactie

  • W.J Korteland op 30 mei 2019 om 09:48
  • Reageer

  Ontzettend goed en duidelijk geschreven voor buitenstaanders die heel weinig of niets afweten van chizofrenie.
  Het heeft mij veel meer duidelijkheid en begrip bij gebracht voor deze ziekte.
  Charles ga zo door met schrijven want de artikelen zijn allemaal goed.
  Fijn dat jij steeds meer naar je zin krijgt bij de Kessler Stichting.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: