Koolrabi

Koolrabi is een seizoensgroente, die verkrijgbaar is vanaf april en in de vroege zomer (rondom juni) het ruimst vooradig is. Koolrabi heeft meestal lichtgroene kleur (paars kan bijv. ook) en groeit als stengelknol, niet onder, maar vlak boven de grond. Klinkt als “kool-raap” maar is  lid van de brassica oleracea familie en smaakt rauw wat frisser, zoals radijsjes en voorts pittiger dan bijv. bloemkool, maar het heeft ook iets zoets – toch weer zoals raapjes 🙂 Koolrabi bevat veel vezels en vitamine C.

Eten kan je de koolrabi zowel rauw (reepjes of lucifers in een salade, bijv. met appel en nootjes,..)  alsook gegaard (gekookt, gebakken, mee gestoofd in een saus, of gegratineerd dan wel gebraden met een vulling zoals andere groenten (als aubergines, etc.). Koop eens koolrabi op markt, in winkel,.. en probeer gewoon eens hoe de smaak jou bevalt. Hoe kleiner de koolrabi, hoe frisser van smaak ze zijn. Grote en oude soorten smaken wat vezelig en hebben een dikkere schil.

Bereiding hangt af van wat je wilt maken, maar in alle gevallen moet je de groente wassen. Schillen is enkel nodig als de schil al wat dik is. Ook aanhangende blaadjes zijn eetbaar, maar alleen lekker als ze niet zijn uitgedroogd. Snijden is afhankelijk van je recept.

Hier nu een eenvoudige soep:

Klontje boter smelten in de pan, pond koolrabi en 1/2 pond aardappelen in blokjes paar minuten al roerende laten smoren op laag vuur.
Voeg 1 liter bouillon toe en laat zacht gaarkoken (20 a 25 min). Dan pureren met staafmixer, door zeef of in keukenmachine.
Voeg 1 dl melk en 1 dl slagroom toe (of vergelijkbaar in magere of vega variant) en laat nog even warm worden en voeg wat peper toe.
Serveer. Met wat bieslook of blauwe kaas of croutons,.. Koud kan ook, trouwens, mocht het buiten warm worden, denk dan aan citrusrasp.

Smakelijk!

En probeer je koolrabi vooral ook een op een andere wijze.

 

 

 

 

 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/koolrabi/

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: