Zelfonderzoek; hoe gelukkig bent jij?

Sinds enkele jaren publiceert Gallup, meer info zie hier het World Happiness Report en zie hier. Op basis van de vragenlijst c.q. de ladder van Hadley Cantril (van 1965) worden individuen / burgers bevraagd hun eigen welzijn / gelukspositie vast te stellen op de schaal van 0 tot 10. Cantril ging ervan uit dat je eigen geluk, tevredenheid, welbevinden per definitie subjectief is als een volstrekt persoonlijke ervaring.

In Nederland scoorden we in 2019 de 6e plek op de ranglijst van het geluk van de ditmaal onderzochte 156 landen. Om precies te zijn scoorden we in NL gemiddeld een 7,488. Ook blijken zo’n 7 op de 10 mensen ter wereld dagelijks te lachen; dat is zeker ook gezond 🙂 Tot zover de statistieken en cijfers.

Je kunt natuurlijk meer dan 4 factoren meten, als die voor jou van belang zijn, bijv. geloof, sport, huisdier, enz..

Duidelijk spelen 4 factoren de grootste rol bij het meer of minder ervaren van geluk, dat zijn -niet onverwacht-
1 gezondheid, zowel lichamelijk als ook geestelijk,
2 belangrijke relaties en sociale contacten,
3 hebben van werk (en dat kan ook vrijwillig), en
4 financiën, je eigen koopkracht en reserves 

In het AD van zaterdag 19 mei j.l. prezen Arjan en de David van geluksplatform 365 Dagen Succesvol hun gebruik van deze eenvoudige meetmethode aan:
Geef je eigen leven voor elke bovengenoemde factor een cijfer op een schaal van 0 tot 10, zoals je het nu ervaart én zoals je denkt dat het over vijf jaar is.
Ofwel:
ga je stijgen, of ga je dalen? Onder de 4 ben je aan het lijden, tussen 4 en 8 ben je aan het worstelen en boven de 8 ben je aan het bloeien.

Neem er eens de tijd voor te voelen en overdenken hoe jij scoort op de 4 factoren nu en over 5 jaar en schrijf jouw uitkomsten op.
Als je dit met enige regelmaat herhaalt, kun je goed een vinger aan de pols houden hoe jouw geluk zich ontwikkelt.
Als je jouw getallen hebt, kun je verder lezen en er je voordeel mee doen. Succes gewenst! ♥

Bloeien: Je welzijn / geluk is sterk, duurzaam en gaat vooruit. Je hebt positief uitzicht op je huidige leefsituatie (7 +) en je hebt positief uitzicht op de komende vijf jaar (8+). Je ervaart aanzienlijk minder gezondheidsproblemen, minder ziektedagen, minder zorgen, stress, verdriet, woede, en je hebt meer geluk, plezier, interesse en respect.
>> Je kunt altijd aan jezelf blijven werken maar je bent nu ook fit genoeg om anderen te helpen.

Worstelen: Je welzijn / geluk is matig of wisselend. Je hebt maar een matig uitzicht in je huidige levenssituatie en/of matige of negatieve opvattingen over je toekomst, waarvan je nog minder verwacht. Je ervaart meer dagelijkse stress en zorgen over geld dan de “bloeiende” personen, en bent meer dan dubbele zo vaak ziek. Je maakt meer kans op verkeerd gedrag (roken, dinken, drugs) en je eet waarschijnlijk niet zo gezond.
>> Het tijd voor zelfhulp, lotgenotencontact, gericht op verbetering.

Lijden: je welzijn / geluk loopt gevaar bij slechte beoordelingen van je levenssituatie nu en voor de komende 5 jaar. Je maak meer kans op gebrek aan voedsel en onderdak, op lichamelijke pijn, veel zorg, stress, verdriet en woede.
>> Het is zaak je te laten helpen, óók door zorg- en/of hulpverleners.

Inspiratie/bron: zie hier, AD 19 mei 2019

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/zelfonderzoek-hoe-gelukkig-bent-jij/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: