Informatie over GGZ-cliënten ongevraagd verzameld

MensenrechtenVanaf 1 juli 2022 verzamelt de Nederlandse Zorg autoriteit (NZa) gegevens over 800.000 GGz cliënten en hun klachten. Dit meldt Trouw.nl. Volgens NZa zijn de gegevens nauwelijks herleidbaar naar cliënten, en wil de NZa een beter beeld creëren van de zorg die nodig is. Ook zorgverzekeraars kunnen van de informatie gebruikmaken bij het inkopen van zorg.

Behandelaren moeten formulieren invullen. Alleen van cliënten die schriftelijk bezwaar hebben gemaakt bij hun hulpverlener, worden de gegevens niet doorgegeven. Veelal worden cliënten hierover vooraf niet geïnformeerd.

Behandelaars in de basis- en gespecialiseerde ggz hebben kritiek op het verplicht aanleveren van informatie over hun patiënten bij de Nederlandse Zorgautoriteit.Behandelaren hebben daar moeite mee omdat patiënten niets is gevraagd. Hun privacy is volgens hen in het geding. Ook de geheimhouding komt hiermee in het geding.

De NZa zegt inmiddels op de eigen website de onrust die is ontstaan over de waarborging van de privacy van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg te betreuren. “De Nederlandse Zorgautoriteit vindt de privacy van patiënten van het grootste belang.”

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/informatie-over-ggz-clienten-ongevraagd-verzameld/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: