Impressie symposium Ontmoeten, de basis voor herstel

10 jaar herstelverhalen in Dominicanenklooster Huissen

Door Margot, vrijwilliger bij Basisberaad

Sterke boom met bloesemTwee dagen voor het symposium van 7 maart, word ik gebeld door Linda ervaringsdeskundige bij Antes. Enthousiast vraagt zij aan mij: ‘Margot het is kort dag maar wil je mee naar een symposium in het Dominicanenklooster in Huissen, vlak bij Arnhem.’ Ze legt me kort uit dat het voor mensen is die geïnteresseerd zijn in ervaringsdeskundigheid. Er komen mensen spreken over ervaringsdeskundigheid, daarnaast kan je nog mee doen aan workshops. Ik heb nog nooit zoiets bijgewoond, maar ik zeg ja zeker omdat ervaringsdeskundigheid ook onderdeel is van herstel.

Ontmoeten, de basis voor herstel

Het thema van dit jaar is ontmoeten, dat is de basis van herstel. De mensen die kwamen spreken hebben interessante theorieën over herstel in het menselijk brein. Zo spreken er een hoogleraar en een psychiater. Ook wordt door middel van muziek een herstel verhaal verteld. Tijdens de workshops heb ik echt ontmoet, ik voel mij verbonden tijdens het symposium. Ook ben ik Josse, ook ervaringsdeskundige (bij Parnassia), tegen gekomen. Samen doen we mee met het organiseren van de Week van Herstel, georganiseerd door Basisberaad samen met de herstelacademies in Rotterdam en Corridor.

Vijfdaagse rond eigen ervaringen

Tijdens de eerste workshop krijg ik te zien en te horen, wat ze tijdens de inspirerende vijfdaagse in het dominicanen klooster doen. Dit is een vijfdaagse waar eigen ervaringen en levensverhalen centraal staan, het heet: ‘jouw verhaal doet er toe’. De vijfdaagse, waarbij je ook echt slaapt in het klooster, werk je aan je herstel. Om echt een indruk te krijgen van deze dagen raad ik je aan om de website www.kloosterhuissen.nl te bezoeken. Lijkt het je leuk om deel te nemen? Voor cliënten en medewerkers in de zorg is het mogelijk om mee te doen met de vijfdaagse. Ben je cliënt van Antes? Dan betaal je een lager bedrag.

Uitbeelden van herstel

Tijdens de tweede workshop is het thema ontmoeten. De workshop wordt geven door Josse van de herstelacademie IJsselmonde. We zijn gaan schilderen, creativiteit bevordert ook het herstel. Hierbij wordt de vraag neergelegd waar je nu staat, en word je gevraagd dit uit te beelden. Voor mij was dat een boom met flinke wortels en bloesem. Dit betekent voor mij dat ik in de groei ben en stabiel sta. Aan het eind van de workshop neem je door met je schildermaatje wat de boom voor je betekent.

Inspirerende bijeenkomst

Tijdens het inspirerende ervaringsdeskundigen evenement heb ik veel kennis vergaard en mooie mensen ontmoet. Zeker voor herhaling vatbaar.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/impressie-symposium-ontmoeten-de-basis-voor-herstel/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.