I am Greta

De Pauluskerk vertoonde op donderdag 16 februari de film ‘I am Greta’, een biografie van de klimaatactiviste Greta Thunberg die al op haar veertiende op een vrijdag in haar eentje bij het Zweedse parlement ging zitten met een bord waarop “Skolstrejk för Klimatet”. Zij was die dag aan het staken, ging niet naar school want zij voelde dat haar toekomst bedreigd werd door de ramp van het steeds warmer wordende klimaat en dat de verantwoordelijke politici daar in het parlement en ook andere machthebbers absoluut onvoldoende deden om die ramp te voorkomen.

Protesten

De film laat zien dat zij al gauw miljoenen volgelingen kreeg over de hele wereld. “Fridays for Future” noemden de internationale klimaatactivisten deze wekelijkse protesten. Overal doken actiegroepen op die het voorbeeld van Greta volgden en voor een veilige toekomst gingen demonstreren. In Engeland ontstond ook ‘Extinction Rebellion’ , kortweg XR, een groep die vond dat alleen vreedzaam demonstreren niet genoeg was en dat er ook met kracht en macht tegen het klimaatbederf opgetreden moest worden,

Wegen blokkeren was voor hen een effectieve methodiek zodat al gauw London geplaagd werd door kilometers lange files die door de XR militanten werden veroorzaakt. In Rotterdam ging de lokale XR groep later ‘doodliggen”‘ voor de Markthal in het centrum van Rotterdam alsof de klimaatramp hen al fataal was geworden. Leuk was dat passerende toeristen erbij gingen liggen om met hun mobiel een selfie te maken.

Naar de VN en wereldleiders

Intussen werd Greta overal uitgenodigd om haar boetepreken te houden. Kort, krachtig en vol van emotie. Het niveau van de machthebbers die met haar op de foto wilden om ook iets van haar roem als strijder tegen de klimaatramp te vangen werd steeds hoger. President Macron van Frankrijk en tenslotte zelfs Paus Franciscus van Rome kwamen haar een handje geven om zo ook een beetje klimaatbewust te lijken. En ten slotte ging zij zelfs naar New York om de Verenigde Naties toe te spreken. Niet met een vliegtuig dat weer broeikas gassen in de atmosfeer van Moeder Aarde zou lozen maar met een super zeilboot die op windenergie de Atlantische Oceaan doorkliefde.

‘Een vorm van autisme’

Greta heeft een vorm van autisme, maar zei heel zelfbewust tegen een verslaggever die daar naar vroeg dat zij niet aan autisme leed maar de Asperger variant van autisme had. Zoals een ander mens rood haar heeft of twee kleuren ogen zoals David Bowie. Maar wat is Asperger? In 1944 voor het eerst beschreven door de kinderarts Hans Asperger. Later door Lorna Wing in 1981 en 1998 beschreven en genoemd een “hoogfunctionerend autisme”. Met andere woorden: asperger is een gave en geen stoornis.

Mensen als Greta Thunberg zijn in staat zich diepgaand in een onderwerp te interesseren en er zo veel van af te weten. Greta verbaast zich ook dat politici die zij sprak niets wisten over het Albedo effect en de invloed ervan op de temperatuur van de atmosfeer. Het gaat letterlijk om de witheid en het weerkaatsingsvermogen van zonlicht door het aardoppervlak. Verse sneeuw is mooi wit en kaatst veel zonlicht weer terug de ruimte in. Het grasland absorbeert juist veel zonlicht. De Albedo is dan laag. Ook wordt Groenland steeds grauwer door neerslag van roet uit onze fabriekspijpen op sneeuw en ijs die daardoor steeds harder gaat smelten. De Albedo wordt steeds lager en alles warmt dan sneller op. Greta weet dat veel politici dit niet weten en zijn zo onvoldoende in staat om de gevaren van de klimaatcrisis te beoordelen.

Serieuze klimaatdeskundige

Zoals met veel psychiatrische aandoeningen uit het Dikke Sprookjesboek DSM5 kan je beter kijken naar de persoonlijkheid en het karakter van de mens waar het om gaat dan naar die diagnoses. Greta Thunberg heeft nu samen met veel klimaatdeskundigen een dik boek uitgegeven: “Het Klimaatboek” Bij elk hoofdstuk geeft zij zelf een waardevolle inleiding. Het boek is ook haar idee. Zij is nu 20 jaar en een serieuze klimaatdeskundige en zeker geen opstandige tiener meer. Dank zij haar gave die vroeger asperger heette. Aspergers, zijn dat geen lekkere groentestengels ?

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/i-am-greta/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.