Alliantie van Tante Sjaar

Ofwel: geen woorden maar daden !

Tante Sjaar is een speciaal restaurant op Zuid waar je als ervaringsdeskundige goed kunt eten voor weinig geld. Maar in de soepketel van Tante Sjaar wordt meer gebrouwen dan alleen goede soep. Een hele Alliantie is daar bedacht in 2021 die het lot van al die ervaringsdeskundigen gaat verlichten. En niet zo maar een alliantie. Nee: Antes, het CVD, Humane Zorg, het Leger des Heils, Maaszicht, de Nico Adriaans Stichting, Pameijer, de Pauluskerk, Prokino, Corridor, Humanitas, De Ontmoeting, Timon en ten slotte De Hoop GGZ sloten zich aaneen en ondertekenden ook een Convenant om de klus gezamenlijk te klaren. 

Speerpunten

Als bezielde alliantie heb je dan natuurlijk speerpunten nodig om je op je doel te richten. Nou die speerpunten zijn er:

  1. Allereerst moet iedere ervaringsdeskundige een onderdak hebben.
  2. Ten tweede moet iedereen financieel stabiel zijn.
  3. En ten derde moet iedereen participeren in de samenleving van de gewone mensen.

En ook mag er niemand meer uit huis gezet worden want er zijn al genoeg ervaringsdeskundigen. Ten slotte moet iedereen zijn verslaving opgeven, al worden die aan nicotine, cafeïne, suiker en cacao, hoe schadelijk ook, nog wel getolereerd.

Convenant én manifest

Verder moet een goedwillende alliantie natuurlijk een manifest hebben en dat heet dan ook: “Een Leefbare en Veerkrachtige Stad”. Verder kan een Alliantie die een convenant heeft ondertekend en een Manifest heeft uitgegeven ook niet zonder een Kwartiermaker die overal in Stad en Regio gaat duidelijk maken wat dit allemaal betekent en die ruimte gaat zoeken om het Manifest uit te voeren en zo het Convenant waar te maken dat de Alliantie heeft bedacht een ondertekend om Stad en Regio weer leefbaar en veerkrachtig te maken. Immers, die Alliantie bestaat uit bestuurders, managers, beleidsadviseurs en andere leidinggevenden van de genoemde organisaties en stichtingen en hun agenda laat niet toe zelf op pad te gaan. Wendy de Rijk werkt voor de Alliantie om deze praktische taak op zich te nemen en is hiertoe sinds januari 2023 aan de slag bij het Leger des Heils (opdracht uitvoerder, de alliantie is geen eigen rechtspersoon -red.)

Betrek cliënten

Dit was in het kort wat ik in februari van Wendy de Rijk te horen kregen op het maandelijkse overleg van het Platform Cliëntenraden GGZ bij het Basisberaad zodat wij zouden weten dat er hoop gloort aan de horizon. Wij blij natuurlijk, maar toch ook enige kritische vragen. Waarom had deze Alliantie van Bovenbazen niet al vanaf haar ontstaan in 2021 de samenwerking gezocht met hun cliënten en hun cliëntenraden ? Per slot van rekening zijn dat de ervaringsdeskundigen. En waarom was de Alliantie Samen Thuis 2030 die bestaat uit ervaringsdeskundige daklozen uit alle steden in de regio en waar ook het Basisberaad deel uitmaakt niet betrokken bij het werk van de alliantie Tante Sjaar om samen een einde te maken aan de dakloosheid vóór 2030? En waarom is ook het fameuze Movers  overleg nog niet bij het werk van de Alliantie betrokken ?

Werk aan de winkel

Conclusie: nog werk genoeg voor Wendy de Rijk, die zeker haar best doet. En na de bijeenkomst van de Alliantie Tante Sjaar maart over de actieagenda horen wij mogelijk meer over de plannen: meer woorden en misschien ook een paar doeltreffende daden! 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/alliantie-van-tante-sjaar/

1 ping

  1. […] eerder publiceerden we over de Alliantie Tante Sjaar (hier en hier). Nu gaan we in gesprek met Wendy de Rijk, om nader kennis te maken met haar en de […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.