Howie the Harp: opleiding ervaringsdeskundigheid

Interview met Peter van der Wal, coach

Door: Bjorn van Aalst

Peter van der Wal

Peter van der Wal

Inleiding

Bjorn van Aalst volgt de opleiding Howie the Harp, waar mensen worden opgeleid tot ervaringsdeskundige. Bjorn loopt hierbij stage bij Basisberaad, en is onder andere redactielid van Denkraam. Bjorn interviewt Peter van der Wal, ervaringsdeskundige die ook de opleiding bij Howie gedaan heeft en daar nu werkt als coach. Bjorn: “Dit is mijn eerste interview wat ik afneem, leuk, spannend. Voor mij is Howie the Harp bijna een wondermiddel. Via deze weg wil ik de opleiding van Howie the Harp wat meer aan het licht brengen om mensen die in hetzelfde schuitje zitten meer kennis te geven over de mogelijkheid om ervaringen op een positieve manier in te zetten. “

De opleidingen van Howie the Harp worden op meerdere plaatsen aangeboden, in Rotterdam door Pameijer. Meer informatie: https://www.howietheharp.nl/

Even voorstellen

Wie is Peter van der Wal?

Peter: “Mijn naam is Peter van der Wal, 63 jaar, woon voor de helft in Nederland en tegenwoordig voor de Helft in België. Dit heeft te maken met mijn liefde die in België woont. Ik ben ervaringsdeskundige en werk als ervaringsdeskundig coach bij Howie te Harp bij de vestiging Rotterdam. Dit doe ik al vanaf halverwege 2014,  inmiddels dus al acht jaar dat ik dit doe, of beter gezegd mag doen. Het is echt een droom die uitgekomen is.

Opleiding

Voordat ik deze geweldige baan vond heb ik zelf ook deze opleiding bij Howie gedaan. De opleiding was toen nog iets anders georganiseerd: half jaar school, half jaar stage. Tijdens mijn opleiding zag ik ervaringsdeskundige coaches rondlopen. Ik wist van mijzelf al lang dat ik heel graag iets in de coaching wilde gaan doen. Toen ik de coaches hier zag rondlopen dacht ik  ‘wauw; dat is mijn droombaan, wat zou ik dat ook graag willen doen! Ik was een beetje aan het tobben met betrekking tot. het zoeken naar een stage. Na drie maanden bezig te zijn met de opleiding wist ik eigenlijk nog niet zo goed wat ik wilde voor stage en wat goed bij mij zou aansluiten.

Stage

Op een goed moment kwam een van de toenmalige coaches van Howie naar mij toe kwam en mij vroeg; hoe zou jij het vinden om jouw stage als coach hier te komen doen hier? Er werd mij toen wel aangegeven dat er -in tegenstelling tot bij de Pameijer (aanbieder van de opleiding)- geen baangarantie was. Omdat dit mij nadrukkelijk werd verteld, zette mij dat wel een beetje aan het denken. Ik was 54 en was deze opleiding vooral ook gaan doen omdat ik dolgraag weer mijn eigen boterham wilde gaan verdienen. Dit was voor mij erg belangrijk.

Ik heb er echt goed over nagedacht en uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat ik mijn hart ging volgen en ging doen wat ik zo graag wilde doen: de coaching in. Ik heb de knoop doorgehakt en ben bij Howie gaan stage lopen. Nou zal je zeggen toeval bestaat niet, maar aan het einde van mijn stage ging een van de toenmalige coaches weg. Ik heb gelijk gesolliciteerd natuurlijk en ben toen aangenomen!”

Eigen ervaring en herstel

Aan de slag

Bjorn: “Oké, dank je wel Peter, hiermee zijn vraag een en twee eigenlijk al gelijk beantwoord. Ik neem dit interview af voor de website Denkraam, een platform van, voor en door clienten wat wordt gerund door vrijwilligers en wordt ondersteund door Basisberaad.

Peter: “Ik ken de organisatie Basisberaad vrij goed, ik ken ook Denkraam vrij goed. Zoals je weet heb ik ook de opleiding gedaan bij Howie te Harp. Ik kampte met verslavingen die voortkwamen uit onderliggende trauma’s. Ergens in 2009 ontspoorde er een situatie op een best heftige manier. Wat mij tot het inzicht bracht: op deze manier ben ik echt linea recta op weg naar mijn dood. Dit heeft mij gebracht tot de principiële beslissing, ik moet aan de slag met mijn verslaving. Dit is heel moeilijk geweest, maar is op een gegeven moment wel gelukt.

Niet het echte probleem

Peter: “Ik kwam erachter dat  mijn verslaving eigenlijk niet het echte probleem was, er zat nog een hele hoop ellende en  shit onder. Mijn verslaving hield ik eigenlijk in stand om me al die jaren op de been te houden. Ik was werkzaam in de financiële wereld: dikke auto’s, strakke pakken, dik salaris, maar ook iedere dag veel alcohol, cannabis en pijnstillers. Dit leven heb ik op deze manier jaren volgehouden.

Op het moment dat ik actief de strijd aanging met mijn verslaving werd mij al snel duidelijk dat ik niet het werk kon blijven doen wat ik al 25 jaar aan het doen was. Door het proces wat ik was aan gegaan veranderde ik als mens. Er kwam veel pijn en verdriet naar boven. Ik kreeg toen ook het inzicht dat ik dit eigenlijk al 25 jaar deed om mijn probleem uit de weg te gaan. Ik had een hele solitaire positie in mijn werk, had weinig met anderen te maken. Ik deed mijn ding in maatschappelijk opzicht maar eigenlijk  was ik verder alleen maar bezig met mijn verslaving.”

Weg van mijn werk

Peter: “Toen ik hier mee aan de slag ging kwam ik tot de ontdekking dat ik veel meer tijd nodig had voor mijn eigen proces en mijn eigen herstel. In toen gesprek gegaan  met mijn toenmalige werkgever (multimiljonair en eigenaar van diverse bedrijven) om te vragen, wil je mij alsjeblieft ontslaan? Hierover zijn we maanden in gesprek geweest. Het ging heel ver ging, zelfs zo ver dat mij werd gevraagd of ik alsjeblieft weer kon gaan drinken en dat mijn rekening van de slijter wel betaald zouden worden als ik maar zou blijven! Gelukkig is het  uiteindelijk toch gelukt en zat toen zonder baan.

Ik heb toen een aantal jaar als kluizenaar geleefd en ben ik bezig geweest met mijn proces. Op persoonlijk vlak ging dit best goed. Maar op maatschappelijk vlak had ik eigenlijk geen flauw idee wat ik nog zou kunnen en willen betekenen. Het was voor mij altijd het belangrijkste om mijn eigen boterham  te verdienen. Dat was voor mij cruciaal, al was mijn leven daaromheen eigenlijk een puinhoop.”

Nieuw beroep: ervaringsdeskundige

Peter: “In 2013 hoorde ik bij toeval voor de eerste keer van het nieuwe beroep ervaringsdeskundige. Toen  wist ik het: ik word ervaringsdeskundige! Na wat zoeken op internet kwam ik terecht op de site van Howie te Harp. Het duurde het nog even voordat deze opleiding zou beginnen. In aanloop hiernaartoe ben ik de cursus ‘werken met eigen ervaring’ bij Basisberaad gaan volgen. Er ging een wereld voor mij open! De impact van deze training was echt gigantisch! Ik heb hier zo ontzettend veel aan gehad, echt enorm!”

Bjorn: “Heel erg mooi en herkenbaar om jouw verhaal te horen Peter. Het stukje verslaving en trauma en het aanpakken hiervan is cruciaal. In mijn geval bestond mijn bestaan hiervoor vooral uit gewoontes, gedragingen en overleven in het bestaan wat ik had. Als je dan bij Howie terecht komt, dan gaat er een wereld voor je open en gaat er een hele hoop veranderen. Kun je iets meer vertellen over jouw eigen herstelproces?”

Mooi, maar ingewikkeld proces

Peter: “Ja zeker, ik denk dat wij beide weten hoe ingewikkeld dit proces is. Ik ging de training ‘werken met eigen ervaring’ doen, hier heb ik super veel aan gehad. Op een gegeven moment kregen we de opdracht om in vijf minuten te vertellen over je eigen ervaring, iets wat ik nog nooit had gedaan. Dit vond ik zo ontzettend spannend, en dacht tot het allerlaatste moment: ik durf niet, ik wil niet, ik kan het niet, ik ga niet. Godzijdank ben ik toch op mijn fiets gestapt en ben ik wel gegaan. Het was verschrikkelijk om te doen maar het is zo’n cruciale doorbraak geweest.

Nu vind ik dit een van de mooiste dingen in mijn werk. Ik raak regelmatig tot tranen aan toe geroerd door de verhalen die leerlingen met elkaar delen over hun ervaringen, maar ook de ontwikkelingen die ik leerlingen zie doormaken. Dit is een van de mooiste dingen in mijn werk als coach bij Howie te Harp.”

Over Howie the Harp

Vijf woorden

Bjorn:  “Howie te Harp, als ik dit zeg, welke woorden komen er dan bij jou naar boven?”

Peter: ”

  • Moed; iedereen die de stap gaat maken om met de ellende die hij of zij zelf heeft meegemaakt aan de slag te gaan vind ik getuigen van heel veel moed.
    Ontwikkeling; iedereen die hier met de opleiding begint gaat enorme stappen zetten in zijn of haar ontwikkeling op verschillende niveaus.
  • Ontroering; iedereen komt hier echt in contact met hun werkelijke zelf en hun diepste gevoel. Mensen gaan hier op ontdekkingsreis en dingen voelen waarvan ze niet eens meer wisten dat ze dit konden voelen.
  • Perspectief; iedereen die hier met de opleiding begint heeft natuurlijk de ambitie om iets te gaan doen met de eigen ontwrichting. Om dan gaande weg het proces van studenten te zien, dat dit echt vorm gaat krijgen, dat mensen echt perspectief gaan krijgen met wat en hoe ze hun eigen ervaring willen en kunnen gaan inzetten.
  • Werk; Howie te Harp is een beroepsopleiding, heel veel mensen die hier de opleiding doen hebben een flinke afstand tot de arbeidsmarkt. Na het afronden van de opleiding hebben de meeste studenten ook betaald werk gevonden als ervaringsdeskundige. Om even de statistieken erbij te pakken praat ik over 80% van de studenten die in Nederland de Howie te Harp opleiding hebben gevolgd.
  • Groepsproces; Iedereen die op deze opleiding is bijzonder en heeft iets meegemaakt. Als jij niet weet hoe het is om een ontwricht leven te hebben, als je niet uit de bocht gevlogen bent, als je niet ontspoort bent geraakt, dan heb je hier niks te zoeken. Iedereen heeft die ervaring, dat is een voorwaarde. Studenten leren hier niet enkel mét elkaar, maar vooral ook ván elkaar!

Waarom Howie the Harp

Bjorn: “Voor een ander in herstel, waarom Howie the Harp?”

Peter: ”Ervaringsdeskundigheid is echt een beroep met toekomst. Er is tegenwoordig geen organisatie in zorg en welzijn die niet inzet op ervaringsdeskundigheid. Er is een wildgroei aan opleidingen tot ervaringsdeskundige om in te spelen op de vraag die er is vanuit organisaties. Binnen deze opleidingen is er maar één opleiding die enkel en alleen draait om ervaringsdeskundigheid. Bij alles, en er worden hier een heleboel verschillende onderwerpen en relevante thema’s behandeld, maar bij alles is er de link met ervaringsdeskundigheid. Ervaringsdeskundigheid is binnen Howie te Harp hét hoofdvak!  Altijd wordt er een verband gelegd eigen ervaring en collectieve ervaring. Er wordt binnen Howie te Harp ook zo veel  mogelijk gewerkt met trainers die zelf ervaringsdeskundig zijn, ook de mensen die hier werken en de coaches zijn ervaringsdeskundig. We zijn niet alleen coach maar we zijn ook lotgenoten, wij hebben het zelf ook meegemaakt.

We bieden echt een opleiding op maat, wij meten met precies zoveel maten als er studenten in de klas zitten. Iedereen zijn eigen maat en wij proberen ons daar zo goed  mogelijk  tot te verhouden. Natuurlijk hebben we een format maar vooral hebben we oog voor het individu en zijn of haar eigen proces en ontwikkeling en wat hij of zij nodig heeft. Dit is een hele andere insteek dan op welke andere opleiding dan ook, hierin is Howie echt onderscheidend.

Dit zijn een aantal redenen waarom Howie te Harp. Een andere belangrijke reden is het maatschappelijk succes  wat Howie the Harp te bieden heeft. Acht van de tien mensen die de opleiding afronden vindt werk als ervaringsdeskundige. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand heeft gezegd, ik heb spijt dat ik deze opleiding ben begonnen, nog nooit!”

Verdiepen van ervaringskennis

Bjorn: “Mooi peter! Wat ik ook echt bijzonder aan Howie te Harp vind is dat je hier echt komt om te leren en ook echt gaat leren. Je ervaringskennis zit hem in het lijden van het onderwerp waar je ervaringskennis ligt en dan komt de verdieping op jouw onderwerp en daar vergroot je je kennis wat deskundigheid brengt. Howie is een warm bad, als er iemand is die het even niet bijhoud of niet trekt dan gaat Howie er naast lopen en past zijn tempo hier op aan. Buiten jullie lerende, coachende of onderwijzende rol vervullen jullie ook een hele belangrijke ondersteunende rol.”

Peter: “Ik ben  heel blij dat ik je dit hoor zeggen! Dat we geen ‘gewone’ opleiding zijn blijkt ook uit het  feit dat je geen cijfers krijgt voor een toets. Studenten moeten gaandeweg de opleiding twee vrij grote toetsen maken, een reflectietoets een en visietoets. Dit wordt beoordeeld op voltooid of nog niet voltooid, met feedback, en voor als het nog niet voltooid is verdiepingsvragen en dan kun je dit alsnog gaan afronden. De ontwikkeling die je met Howie in gang zet, die stopt nooit meer!”

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/howie-the-harp-opleiding-ervaringsdeskundigheid/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: