Boeken komen tot leven in Delfshaven

Op dinsdag 21 maart vervolgt het programma bij de Herstelacademie Delfshaven. Naast een kennismaking met de Herstelacademie is het een kennismaking met levende boeken: in kleine groepen wordt het gesprek aangegaan met mensen die ervaring hebben met herstellen van psychische problematiek. Als een boek vertellen zij hun verhaal, waarna de verteller bevraagd kan worden over zijn of haar ervaringen.

Zelfbeeld

MargreetMargreet vertelt over haar zoektocht naar de juiste hulp. Ze kent een leven lang vol depressieve klachten, een toxische relatie en had vooral een hekel aan zichzelf. Een paar jaar geleden kwam ze in aanraking met Dialectische Gedragstherapie (DGT). Dit bracht een ommekeer in haar leven: langzaam aan wordt haar zelfbeeld weer positiever. Haar verhaal heeft ze eerder (in kortere vorm)_gepubliceerd in Denkraam.

KOPP

MariskaKOPP staat voor ‘Kinderen van ouders met psychische problemen’. Mariska had een moeder met bipolaire aandoening, en een vader met een alcohol verslaving. Op jonge leeftijd pleegt de moeder zelfmoord, en komen Mariska en haar zus is aanraking met de hulpverlening en uithuisplaatsing. Later krijgt ze te maken met anorexia. Nu, enige jaren later, heeft ze haar weg gevonden. Met haar zus heeft ze nog steeds goed contact.

Zie mij

Stephanie vraagt aan de mensen wat ze zien als ze naar haar kijken. Vervolgens vertelt ze haar verhaal: sinds haar jeugd heeft ze te maken met psychische problematiek. Nu, op 30-jarige leeftijd, heeft ze besloten haar ervaringen te zetten en is ze begonnen met een opleiding bij Zadkine. Terugkijkend op haar ervaringen concludeert ze: ‘Als mensen écht aan me Stephaniegevraagd hadden hoe het met me gaat, had er veel voorkomen kunnen worden. Luister naar mij, zie mij!’

De reacties zijn overweldigend. Er is veel herkenning in de verhalen, en de ‘boeken’ krijgen goede reacties: veelal vonden de deelnemers het spannend om te doen, maar had iedereen een goed gevoel over deze middag.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/boeken-komen-tot-leven-in-delfshaven/

1 ping

  1. […] de dinsdag tijdens de Week van Herstel komen boeken tot leven in Delfshaven met de Stigmatool ‘Levend boek’. Drie mensen vertellen hun ervaringsverhaal aan kleine groepen mensen, en gaan vervolgens het […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.