Schone omgeving is begin van herstel

Enige tijd geleden zond SBS6 het programma “Smerige zaken” uit. Hierin werden letterlijk en figuurlijk geconstateerde smerige zaken aan de kaak gesteld. Het ging over een psychiatrische instelling voor TBS en verslaafden van Antes. Wat ik zag raakte en ergerde mij. Waardoor ik besloot contact te zoeken met diegene (Gerard) die deze misstanden aan het licht gebracht heeft. Ik heb zelf bij heel wat instellingen gezeten. Daarom weet ik zelf hoe het er daar aan toe kan gaan, en heb ik een duidelijke mening over hoe het zou moeten zijn.

Smerige oven

Na een gesprek met Gerard (die al zo’n 30 jaar heeft vastgezeten) maak ik op dat het hier om een incident ging en hij het in andere instellingen niet zo smerig gezien heeft. Uit eigen ervaring kan ik eenieder ook geruststellen, ook ik heb het nog nooit zo smerig gezien.
Nu ben ik van mening dat iedereen die gebruik maakt van een toilet, dit ook weer schoon moet achterlaten. Dit geldt ook voor de keuken, woonkamer en slaapkamer.
Als ik ergens kom en ik zie hoe smerig de oven is waar mijn eten in gaat, dan loop ik gelijk door naar de schoonmaakploeg. Ik geef dan aan dat zolang deze oven niet schoon gemaakt is, ik er ook niets te eten uit wens. Ik wil ze ook nog wel eventueel een handje helpen om te laten zien wat voor mij schoon genoeg is om er uit te eten. Ik begrijp heel goed dat als je daar als patiënt komt, je andere dingen aan je hoofd heb en dat je mag verwachten dat het in een kliniek allemaal hygiënisch is. Daarom vond ik het ook heel indrukwekkend om te zien hoe laks de leiding met de klachten van de patiënten is omgegaan. Ik denk dat ze door de tv-uitzending toch in de toekomst de klachten wat sneller zullen oppakken.

Terugkeer naar zelfstandig wonen weer in zicht

Hiervoor zijn we Gerard erg dankbaar. Toch wil ik tegen iedereen die in een instelling verkeert één ding graag zeggen, namelijk dat het geen hotel is en dat het niet zo moet zijn dat je denkt dat een ander voor jou je troep opruimt of je afwas doet. Dat je daar net als bij jezelf thuis, gewoon je troep en omgeving schoonhoudt en voor iedereen leefbaar houdt.
Ik ben van mening dat je dat bij je opvoeding geleerd moet hebben. Dat dit bij een van de taken in je leven hoort. Een schone omgeving is het begin van je herstel. Mensen die blijven leven in smerige ruimtes zouden daarop aangesproken moeten worden. Nogmaals: laten we ervan uitgaan dat het om een incident ging en dat dit na de uitzending opgelost is. Wel een advies voor alle patiënten in instellingen: je genezing begint bij het opruimen van je eigen rommel. Als dat niet meer het geval is, zou je dat moeten leren – tenzij je door je handicap je handen of je verstand niet meer kunt gebruiken. Ik ben van mening dat, als je je eigen ruimtes waar je gebruik van maakt netjes houdt, jij je ook een stuk beter voelt en is je terugkeer naar zelfstandig wonen weer in zicht. Want wie ruimt de rommel op als je weer op jezelf woont? Dat zal je toch zelf moeten doen. Mijn advies voor vandaag: pak een emmer en een spons en laat je omgeving weer “blinken”!

D.d. juni 2017

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/een-schone-omgeving-is-het-begin-van-je-herstel/

5 reacties

Naar het reactie formulier

  • Angelo Attardo op 15 juni 2017 om 14:03
  • Reageer

  Inderdaad Charles het begint bij jezelf ! Sterk stuk, goed geschreven.

  • B. Hoogendoorn op 15 juni 2017 om 14:14
  • Reageer

  Prima stuk Charles. Dat er nog maar veel mooie artikelen mogen volgen!

  • Willie Korteland op 16 juni 2017 om 17:51
  • Reageer

  Charles een heel mooi artikel en wij zijn dan ook ontzettend trots op je en wij hopen nog meer artikelen te gaan lezen.

  • Willie Korteland op 16 juni 2017 om 17:55
  • Reageer

  Een heel goed artikel en ik hoop nog meer van deze artikelen te lezen.
  Marijke

  • alexandros solos op 21 juni 2017 om 21:32
  • Reageer

  Wat een goed stuk Charles! Je maakt een goed punt waar hopelijk lezers die zich hierin herkennen wat aan hebben, van een persoon die dit zelf meemaakt. Proficiat met je eerste artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.