Convenant brengt mensen met schulden eerder in beeld

Op 1 januari 2021 treedt de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening in werking. Hierdoor wordt ‘vroegsignalering’ door gemeenten verplicht. De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en andere partijen (waaronder de NVVK, energieleveranciers en drinkwatermaatschappijen)  hebben een convenant opgesteld en in november ondertekend om betalingsachterstanden vroegtijdig te signaleren. De achterliggende reden is dat door vroegtijdige signalering van schulden de schulden lager zijn, en daardoor makkelijker op te lossen.

Wanneer iemand na 1 januari een betalingsachterstand heeft van 30-100 dagen, krijgt iemand naast een herinnering, een brief, telefoontje of bezoek van de gemeente voor hulp van de gemeente. Eerst zal de woningcorperatie, zorgverzekeraar, energieleverancier of drinkwaterbedrijf zelf proberen een oplossing te zoeken. Als dit niet lukt, wordt de gemeente ingeschakeld. Deze hulp is vrijwillig, de betrokken persoon kan zelf besluiten op het aanbod van de gemeente in te gaan. De gemeente rapporteert terug aan de bertokken partij(en) wat de uitkomst is.

De betrokken partijen (gemeenten en vaste-lasten-partijen) zien voordelen in het convenant. Zo hoeft niet elke gemeente apart afspraken te maken, komen mensen met schulden eerder in beeld en kan er eerder hulp worden geboden. De verplichting is opgenomen in de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs), die op 1 januari van kracht wordt. Veel gemeenten zijn nu al actief op het gebied van vroegsignalering. De ervaringen van deze gemeenten zijn positief.

Meer informatie / bronnen:

NVVK / VNG

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/convenant-brengt-mensen-met-schulden-eerder-in-beeld/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: