Mensen met ernstige psychische problemen mogen naar buiten tijdens avondklok

Crisiskaart of hulpkaartMensen met zware trauma’s, een heftige angststoornis of andere ernstige psychische problemen mogen ’s avonds en ’s nachts toch naar buiten. Dat is eind januari als uitzonderingsregel geregeld door staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid), zo meldt het AD.

Hulp aan hulpbehoevend persoon

Blokhuis benadrukt dat het gaat om zware psychiatrische problematiek, het kan dan noodzakelijk zijn om even het huis uit te gaan. Op de eigen verklaring valt dit dan onder ‘Hulp aan een hulpbehoevend persoon’. Blokhuis benoemt hierbij de crisiskaart, of anders een afsprakenkaart van de behandelaar, dit als ondersteunend document voor de eigen verklaring.

Boete voorkomen

Blokhuis: ,,Een betrokkene die het mentaal even heel zwaar heeft en het huis echt uit moet, kan zich immers mogelijk verbaal moeilijk uitdrukken tegenover een handhaver.” Een crisiskaart kan dan helpen en een boete voorkomen. Tegelijkertijd benadrukt Blokhuis: “De avondklok is er niet voor niets, afwijken kan alleen onder zwaarwegende omstandigheden.”

Crisiskaart in Rotterdam-Rijnmond

Wil je meer informatie hierover, of over de crisiskaart in Rijnmond? Neem contact op met Basisberaad, met het team crisiskaart via crisiskaart@zorgbelanginclusief.nl of bel met: (06) 38 54 61 75., of kijk op www.basisberaad.nl / www.crisiskaart-rijnmond.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/mensen-met-ernstige-psychische-problemen-mogen-naar-buiten-tijdens-avondklok/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: