Werkloos raken is een rouwproces

large_445654dDe economie trekt aan, toch beleven we een ware golf van omvallende winkelketens in ons land. De afgelopen maanden heeft het faillissement van onder andere V&D, Foto Klein, Drogisterij DA en de Schoenenreus, een flink stempel gedrukt op het aanzien van onze winkelstraten. Hierbij verloren zo’n 15.000 mensen hun baan. Helaas gaat het kwijtraken van een baan om meer dan “slechts” minder geld in de portemonnee…

Werkloos raken is een rouwproces

Ondanks dat een baan “maar werk” is, brengen veel mensen daar meer tijd door dan thuis. Zeker wanneer iemand lang werkzaam is binnen dezelfde omgeving, zijn er veel vertrouwde relaties met collega’s opgebouwd. Daarnaast zorgt het hebben van een baan vaak ook voor een stuk identiteit. Aan het werk kleeft het hebben van (professionele) betekenis. Wanneer we nieuwe mensen ontmoeten, is niet voor niets in vele gevallen een van de eerste vragen “wat voor werk doe je?”. Wanneer iemand zijn of haar baan kwijtraakt, verliest deze daardoor dus ook een deel van zijn identiteit, en sociale contacten. Tel hierbij ook nog eens de verdwenen vaste daginvulling en routine op. Ontslagen worden is dus niet zomaar iets, en kan een grote impact hebben op iemands leven, zelfbeeld en eigenwaarde. Juist omdat er binnen de invulling van dat leven een groot gat is geslagen, kan dit leiden tot neerslachtigheid en stress. Werkloos raken is een rouwproces.

Het bureaucratische drijfzand

Vaak doen mensen er alles aan om het te begrijpen, hoe en waarom dit hen is overkomen. Dit met als doel het beter te kunnen accepteren. Mensen hebben behoefte aan controle en weer rust in het hoofd. Wanneer dit niet lukt, neemt het piekeren over de toekomst de overhand. Negatieve gevoelens over “de zin van het leven” kunnen ervoor zorgen dat iemand in de put raakt. En dan is er nog het bureaucratische drijfzand waar mensen in belanden na het stopzetten van hun arbeidscontract. 200509%20arbeidsbureau%20werkloosheid_ANP_0De eerste periode van WW, en op de langere termijn die van de gemeentelijke bijstand. Eenmaal daarin beland, ervaren veel mensen een enorm verlies van controle en het vergroten van afhankelijkheid. Dit kan zorgen voor een verdere verzwakking van eigenwaarde en identiteit. Het is dus zaak om juist in deze periode actief te blijven.

Waardevol middel

Het doen van vrijwilligerswerk kan een waardevol middel zijn om midden in de samenleving te blijven staan, en vorm te geven aan het gevoel van betrokkenheid en nodig te zijn. Daarnaast is het ook niet verkeerd voor het Curriculum Vitae; vrijwilligerswerk kan ook je positie op de arbeidsmarkt versterken. Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten. Het is goed wanneer mensen iets zoeken dat aansluit bij hun interesses en kwaliteiten. Het is heel verfrissend om heel ander vrijwilligerswerk te doen dan het werk dat als betaalde baan is gewenst. Maar het kan ook zijn dat juist door vrijwilligerswerk de kennis op peil blijft binnen het eigen vakgebied. Aan een vrijwilligersbaan komen, kan op verschillende manieren. Er kan begonnen worden met het bezoeken van de vele vrijwilligersbanken en websites op het internet, maar ook zijn er in bijna alle gemeenten plekken te vinden waar mensen persoonlijk kunnen worden geholpen bij het vinden van een mooie werkplek.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/werkloos-raken-is-een-rouwproces/

1 reactie

  1. Voor als je nog bezig bent met de afwikkeling van een ontslag kan het handig zijn te weten dat de CNV Pop-up Store vanaf dinsdag 8 maart t/m zaterdag 2 april 2016 te bezoeken is in het centrum van Rotterdam.
    Iedereen (lid of geen lid) kan daar terecht voor gratis advies over alles wat met werk, inkomen of loopbaan te maken heeft.
    Dinsdag t/m vrijdag 11:00 tot 18:00, zaterdag van 10:00 tot 17:00

    Te volgen via Facebook en Twitter @cnvpopupstore

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.