Dinsdag 10 Oktober 2023 was de Wereld Daklozendag. In meer plaatsen in Nederland werd hier aandacht aan besteed. In Rotterdam door het Basisberaad/Zorgbelang samen met de organisatie Samen Thuis 2030 (www.samenthuis2030.nl).
Samen Thuis 2030: Housing first
Deze organisatie gaat uit van het internationaal erkende principe dat je daklozen eerst een huis moet geven. Dit heet dan ook “Housing First”. In New York en in Finland wordt dat al uitgevoerd. De dakloze moet elke nacht een plek vinden om te kunnen slapen en dat kost veel moeite. Als je de dakloze eerst een huis geeft, kan je daarna helpen met financiële, psychische, sociale, of gezondheidsproblemen. Daar is dan meer tijd en energie voor. Samen Thuis 2030 is een associatie van diverse belangenorganisaties rond dak- en thuislozen in Nederland. Op hun website kun je zien wie waar actief is.
Er was die dag een actie op de Binnenrotte naast de Bibliotheek. De Gaarkeuken was aanwezig met soep en brood voor de bezoekers. De Gaarkeuken zorgt ook voor gratis maaltijden in het Sociaal Café De Oranjeboom. En ook voor meer gratis eethuizen waar je goed voedsel kunt krijgen.
In gesprek met de Rotterdamse politiek
Maar het belangrijkste was een gezellig zitje, waar Eric Verkaar (directeur van Zorgbelang Inclusief) in gesprek ging met wethouder Buijt, die op het stadhuis van Rotterdam verantwoordelijk is voor de zorg en voor ouderen en jongeren. Ook Tjalling Vonk, fractieleider van de Christenunie in Rotterdam, nam aan het gesprek deel. Tjalling zei dat er eigenlijk de verkeerde wethouder zat: de wethouder volkshuisvesting had hier moeten zitten, want dakloosheid is een woonprobleem. Dit stond ook op een gele huisdeur, die door Samen Thuis 2030 als symbool werd gebruikt voor deze actie.
Meer daklozen dan geschat
De wethouder vertelde dat er naar schatting zo’n 300 daklozen in Rotterdam zijn. Maar eigenlijk is het aantal onbekend. Het kunnen er makkelijk twee er zoveel zijn. Veel dakloze jongeren hebben wel een netwerk van vrienden waarbij ze op de bank kunnen slapen en dan de volgende dag gewoon weer naar school of werk gaan zonder dat iemand daar weet dat zij geen eigen woning hebben. Het aantal daklozen in Nederland is de laatste tien jaar verdubbeld en daaronder ook veel jongeren. In Utrecht heeft de gemeente aan de Nieuwe Gracht een pand waar elke dakloze in de stad een (afsluitbare) kamer kan krijgen. Wanneer doet Rotterdam zoiets ook ? Hier heeft de Gemeente Rotterdam een dergelijk logeergebouw bij de Maashaven in de corona tijd juist gesloten.
Eerdere acties bij Rotterdam Centraal
Op donderdag 5 oktober had de Pauluskerk met enkele bevriende kunstenaars en organisaties een actie van een heel ander kaliber opgezet vóór het Centraal Station. Het was al de vierde actie daar onder de naam “Recht op Rust”. Dit was de vierde actie tegen het verwijderen van de zitbanken in de hal van het Centraal Station. Burgemeester Aboutaleb had ProRail verzocht die banken daar weg te halen omdat daar wel eens een dakloze lag te slapen. Er stond een heel tentenkamp op het Stationsplein van kartonnen en katoenen tenten en ook een heel stel britsen met goede slaapzakken er op. Wel vijftig mensen hebben daar de nacht doorgebracht want de actie ging door tot 9 uur in de volgende ochtend.
Natuurlijk was ook daar soep en brood voor de bezoekers en er stond een zeepkist waar de één na de ander op klom om een mening te geven over de manier waarop dakloze mensen agressief door overheid en samenleving worden benaderd.
Een geslaagde actie maar de publiciteit er over werd zaterdag 7 oktober totaal overstemd door het onheilsnieuws uit het Midden Oosten waar weer eens een oorlog uitbrak.