Ook de gaarkeuken weer open!

Sociaal café OranjeboomAan de Oranjeboomstraat naast NS Station Rotterdam Zuid vind je het ‘Sociaal Café Onder De Oranjeboom’. Al sinds een jaar is daar ook het eethuis ‘De Gaarkeuken’ van Sjaak en Clara Sies ( www.gaarkeuken.nl ) Het is een eethuis waar je goedkoop, en met weinig geld ook gratis kunt eten.

Voedselbank: toch te eten!

Sjaak en Clara Sies hebben de Voedselbank opgestart en ontwikkeld, waar gezinnen met weinig geld elke week een pakket voedsel kunnen ophalen die voor een groot deel door de voedselindustrie is geschonken. Zo kan men met weinig inkomen en soms grote schuldenlasten toch het gezin te eten geven.

Eten bij Humanitas

Maar ook na hun pensioen zijn Sjaak en Clara als overtuigde christenen doorgegaan met hun sociale werk. Eerst bij Humanitas Steenplaat, het verzorgingshuis aan de Persoonshaven. In de prachtige eetzaal met uitzicht op de Maas en de brug van Brienenoord werd vijf maal per week een maaltijd opgediend aan bewoners van het huis en mensen uit de buurt. Maar corona maakte ook hier in 2020 een einde aan de pret toen Mark en Hugo de smaak van lockdowns te pakken kregen.

Lockdown

Het organisatievermogen van Sjaak en Clara Sies wist een nieuwe plek te vinden waar wij sinds de zomer van 2021 lekker en gezellig konden eten. De nieuwe lockdown maakte ook daar weer een einde aan. Maar de bezoekers kregen nu hun maaltijd mee naar huis om er daar van te genieten. De nieuwe kok van Humanitas zorgt er ook voor dat er echt wat te genieten valt.

En weer open!

Maar sinds vorige week kunnen we weer gaan zitten in ons sociaal café om gezellig samen te eten. Vandaag waren we zelfs een uur eerder welkom. Sjaak Sies was net uit het Ziekenhuis en wilde met de trouwe gasten koffie drinken en over zijn herstel praten. Hij had in zijn rechterdij een nieuwe gewrichtskop in de heup gekregen. Hij liep met een rollator rond om weer te oefenen. Maar ook zonder rollator om, zorgzaam als altijd aan alle planten in het café weer goed water te geven want ook die moeten leven.

Zo is de Gaarkeuken weer bezig voor mensen uit de buurt en vrienden van Sjaak en Clara Sies om hen een gezellige en voedzame maaltijd te bezorgen. Mijn vader was in de hongerwinter van 1944 opschepper in de gaarkeuken in Vlaardingen maar onze gaarkeuken van 2022 in Feijenoord bevalt mij toch beter!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/ook-de-gaarkeuken-weer-open/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: