Vriendenkring: Van huiskamergroep tot Ventoux

Het is in het jaar 2005 dat ik aanraking kom met het fenomeen Vriendenkring. Door het staken van mijn studie verlies ik in één klap veel sociale contacten. In 2005 start mijn woonbegeleiding bij Stichting Onder Een Dak in Maassluis en ben ik steeds vaker te vinden in het dagactiviteitencentrum. 2x in de week wordt er bij de Stichting een maaltijd bereid en geserveerd. Voor een habbekrats heb je een 3- gangen menu. Iets wat ik tot op de dag van vandaag nog steeds doe. Bij een feestje in het activiteitencentrum kom ik in contact met een wat oudere vrouw. Op dat moment ben ik zelf 22 jaar.

Huiskamergroep

De vrouw introduceert mij in de Vriendenkring. Een sociaal project van Pameijer Stichting. De opzet is vrij eenvoudig. Een aantal cliënten uit de zorg met weinig sociale contacten komt maandelijks bij elkaar over de vloer. Het werkt roulerend. De ene maand is het bij Piet en de maand erop bij Jan. De gastheer van de avond stelt zijn woonkamer ter beschikking voor een gezellige bijeenkomst. De gastheer zorgt voor een natje en een droogje. Voor ongeveer 10 euro kan je klaar zijn. Een kopje koffie of thee met een koekje gevolgd door wat fris met een chippie of een nootje. De bijeenkomsten duren een uur of 2. Door de jaren heen zijn veel mensen ingestapt en weer vertrokken. Sinds een paar jaar hebben we een vaste bezetting die vrij constant is. De groep bestaat momenteel uit 8 man. Het maximum ligt rond de 10 personen. Veel meer past er niet in een woonkamer van een gemiddeld flatje.

Sleutelfiguur
De groep kent officieel geen leider al is er wel een sleutelfiguur die op de achtergrond aanwezig is en het reilen en zeilen een beetje in de gaten houdt. We starten met Jelly, een medewerker van Pameijer. Op een gegeven moment geeft zij het stokje over aan Hans die op dat moment werkzaam is als bestuursvoorzitter van Pameijer. In eerste instantie alleen, later is zijn vrouw ook gaan deelnemen aan de bijeenkomsten. Zij zien zichzelf het liefst niet als leiding maar eerder als mededeelnemers. Zelf houd ik data van de bijeenkomsten bij en verstuur de uitnodigingen. Als het ware fungeer ik als secretaris.

Uitstapjes

We komen maandelijks bij elkaar. Maar er volgen al gauw meer activiteiten. 1 keer paar jaar gaan we met elkaar uit eten en in de zomer brengen we een bezoek aan Dordrecht. Af en toe maken we een uitstapje met elkaar. Zo bezoeken we steden als Amsterdam en Antwerpen. In 2012 maken we voor het eerst een gezamenlijke meerdaagse reis. Ik vlieg voor het eerst in mijn leven naar een Europese hoofdstad, Praag. Later volgen reizen naar Budapest en Berlijn. Recent nog bezoeken we Wenen en Bratislava. Het letterlijke hoogtepunt van deze bijzondere vriendschap is het gezamenlijk op fietsen van de Mont Ventoux in Zuid-Frankrijk. Samen met mijn broer en Hans beklimmen we op maandag 18 september j.l. de kale berg met de racefiets.

1 Comment

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/vriendenkring-van-huiskamergroep-tot-ventoux/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: