Veranderingen in 2022

In 2022 gaan weer een aantal nieuwe regels en wetten in. Wat zijn de gevolgen voor mensen? Bijgaand een aantal vragen en antwoorden vanuit de overheid zelf: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veranderingen

Hier een greep uit de veranderingen:

GeldMinimum inkomen en uitkeringen

Het minimum inkomen gaat omhoog. Hierdoor veranderen ook de volgende uitkeringen: IOAW en IOAZ, de AOW, de Anw, de Wajong, de WW, de WIA, de WAO, de ZW en de TW. Een overzicht van uitkeringsbedragen vind je hier.

Heb je recht op AOW? Dat kan vanaf 66 jaar en 7 maanden.

Meer over werk en inkomen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veranderingen/werk-en-inkomen

Zorg

Het eigen risico blijft €385,-

Het basispakket wordt uitgebreid met vergoeding van verblijf in de buurt van het expertziekenhuis bij CAR-T-celtherapie, en het declareren van elektriciteitskosten bij ademhalingsondersteuning.

Een overzicht van de eigen bijdrage. Voor medicatie blijft de eigen bijdrage maximaal €250,- Neem voor medicatie contact op met de zorgverzekeraar of een eigen bijdrage betaald moet worden. De eigen bijdrage voor medicijnen betaal je niet in de apotheek, het wordt verrekend via de zorgverzekeraar.

Verschil eigen bijdrage en eigen risico: eigen risico houdt in dat het eerste gedeelte van bijna alle zorg uit de zorgverzekering zelf betaald. Een eigen bijdrage betaal je voor sommige (delen van) zorg. Dit is door de overheid bepaald.

Beschermd wonen: vanaf 1 januari wordt dit overgeheveld naar de gemeente. Het is de bedoeling dat je met ondersteuning zoveel mogelijk thuis en in je eigen gemeente kan blijven wonen.

Veiligheid

De maximale kosten voor reisdocumenten gaan omhoog. Een paspoort kost in 2022 maximaal € 75,82 voor 18-plussers en € 57,34 voor wie nog geen 18 is. Een identiteitskaart kost in 2022 maximaal € 68,53 voor 18-plussers en € 36,98 voor iedereen onder de 18.

Op 1 januari treedt de nieuwe Wet Inburgering in werking. Taal en werk is de route zijn naar meedoen in de samenleving. Het taalniveau wordt hoger en asielzoekers moeten (vrijwilligers-)werk doen of stage.

Vanaf 1 januari 2022 moeten gemeenten iedereen zonder woonadres verplicht inschrijven op een briefadres. Kan iemand zelf niet voor een geschikt briefadres zorgen, dan moet de gemeente dat doen. Als je dak- of thuisloos bent, is een briefadres noodzakelijk voor bijvoorbeeld uitkering en zorgverzekering.

Bron: Rijksoverheid.nl
Bovenstaand overzicht is geen volledig overzicht. Bezoek hiervoor de website van Rijksoverheid.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/veranderingen-in-2022/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: