Dinsdagavond vond de opening van 48e editie van het International Poetry Festival Rotterdam plaats in de Rotterdamse Schouwburg. Een veelkleurige poëtische parade waarbij alle festivaldichters zich voorstellen aan het publiek met een door hen speciaal voor het festivalthema geschreven of geselecteerd gedicht. Aangevuld met delen van ‘Ven Salta’, een door de Grieks-Nederlandse componiste Aspasia Nasopoulou gemaakte compositie met teksten van vrouwelijke dichters van rond de Middellandse zee.
Voor de 48e keer haalt Poetry International de beste dichters uit alle windstreken naar Rotterdam met als festivalthema ‘Ik’. Tijdens de opening kon men al kennismaken met de dichters en diverse kunsten die tijdens dit festival voorbij komen. Poetry International Festival Rotterdam is namelijk, naast poëzievoordrachten in uiteenlopende talen, ook gevuld met films, interviews, lezingen themabijeenkomsten, masterclasses en muziekoptredens.
Bas Kwakman, directeur van het festival, trapte de avond af zijn interpretatie van het thema ‘Ik’, dat resulteerde in een open en persoonlijk verhaal. Hij ging nader in op zijn karakteristieke en lichamelijke eigenschappen, zijn leefsituatie en daarbij de overbruggende kracht van poëzie. Want poëzie verbindt en brengt anderen samen, ook binnen deze editie van het festival. De komende dagen groeit de ‘Ik’ naar een ‘Wij’.
Wie is die ‘Ik’ dan precies? En hoe ontstaat er een ‘Wij’? De twintig dichters, waarvan zestien uit het buitenland, vulden de openingsavond met hun kijk naar een ‘Ik’ in hun gedichten en tot wie zij zich richten. Er wordt namelijk in verschillende delen van de wereld anders omgegaan met de ‘ik’ binnen een gedicht. Bijvoorbeeld in sommige culturen is de ‘ik’ de stem van het volk. De verschillende interpretaties waren uiteenlopend, maar hadden een zekere kwetsbaarheid met zich gemeen. Praten over een ‘ik’ kan vanuit verschillende rollen en posities beleefd worden. Enkele dichters maakten dit duidelijk door vanuit de actualiteit te schrijven. Zo bestond één optreden volledig uit hashtags, een wervelstorm aan woorden die een ‘Ik’ hedendaags kan definiëren. Ook werd de ‘ik’ als een onderdeel van de maatschappij omschreven, waarbij thema’s als feminisme, het milieu en democratie naar voren kwamen.
Nieuwsgierig naar hoe de avond verliep? En benieuwd naar wat de dichters binnen het thema hebben gecreëerd? Schroom niet om de avond terug te kijken via het onderstaande filmpje:
Gedurende de rest van de week is er nog genoeg te beleven binnen het Poetry International Festival Rotterdam. Zo worden de twintig dichters gekoppeld aan een andere mededichter, om op de slotavond van 3 juni a.s. een duo-performance te geven. De ‘Ik’ wordt daarmee een definitieve ‘Wij’.
Bron: Poetry International Festival Rotterdam
2 reacties
Mooi artikel!
Goed geschreven, Eva!