Schizofrenie

SCHIZOFRENIE

Ik zit momenteel in de Kessler, dat in een begeleid wonen huis of beter gezegd oud nonnen klooster is. Er wonen voornamelijk mensen met schizofrenie. Nu ik daar ook onder val, ben ik benieuwd wat dat nou voor een psychische aandoening is?

Bij schizofrenie worden de verschijnselen die horen bij een psychose positieve symptomen genoemd . Dit zijn zichtbare symptomen zoals wanen, hallucinaties en verwardheid. De gevoelens van iemand in een psychose lijken niet te kloppen met wat er om hem heen gebeurt. Pas als iemand een langdurige of meerdere psychoses doormaakt en tussendoor niet goed meer functioneert spreken we van schizofrenie.

BEHANDELING

Bijna 1 procent van de Nederlanders heeft een vorm van schizofrenie. De ziekte openbaart zich meestal tussen het zestiende en dertigste levensjaar. De gevolgen zijn vaak ingrijpend. Zo’n 10 procent van de patiënten maakt uiteindelijk een einde aan zijn leven.

Schizofrenie is niet te genezen, maar vaak wel goed te behandelen. Tijdens een psychose kan soms tijdelijk opname in een psychiatrisch ziekenhuis nodig zijn. Dat is mij dus ook een paar keer overkomen. Dat is geen pretje want je wordt vastgehouden tegen je wil in, als je niet wilt luisteren en ook nog een te harde toon tegen het personeel hebt, word je bedreigd met een depot. Dat houdt in dat ze met zijn allen, denk aan 5 of 6 man boven op je gaan zitten en je dan een injectie toedienen – best beangstigd.

Op dit moment is dat niet van toepassing, de mensen met wie ik samen woon zijn uitermate vriendelijke mensen. Er wordt gekookt met z’n allen, tuurlijk met begeleiding erbij, maar dat kan toch ook gezellig zijn? Ik zit nu een maand of 3 in deze begeleide woonvorm en begin mij steeds meer thuis te voelen, het zijn allemaal hele aardige rustige mensen, die heel de dag druk met zichzelf zijn, ik kan daar over mee praten!

Op dit moment heb ik een Chinese buurman, deze man zit werkelijk de hele dag te praten met zijn andere persoonlijkheid, daar heb ik ook last van het is vaak ook nog vermoeiend om steeds met jezelf in discussie te zijn. Doordat ik dit artikel schrijf, leer ik mijn ziekte ook steeds beter kennen en dus mijzelf.

Ik ga jullie de volgende keer wat meer vertellen over de problemen waar mensen met schizofrenie tegenaan lopen.

EINDE CHARLES

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/schizofrenie/

3 reacties

    • Niki op 25 april 2019 om 09:16
    • Reageer

    Wat een leuk stuk Charles. Wat fijn dat je je bij de Kessler op je plek voelt! Ik kijk uit naar je nieuwe column. Succes!

  1. Dankjewel voor dit stuk over begeleid wonen met schizofrenie. Het klopt dat schizofrenie een aandoening is waarbij wanen en hallucinaties een rol kunnen spelen. Je hebt gelijk dat het vaker voor moet komen dan een eenmalige toestand van verwardheid.

  2. Interessant artikel over schizofrenie. Een vroegere huisgenoot van mij zit nu ook in een traject voor begeleid wonen omdat hij een schizo-affectieve aandoening heeft. Dit helpt hem heel goed om op de rails te blijven. Hij heeft onlangs een baan gevonden. Met de juiste medicatie gaat het erg goed.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: