Receptenapp Slim Koken van het voedingscentrum

De ‘Receptenapp Slim Koken’ van het Voedingscentrum voor mobiele telefoons is al zo’n 4 maanden gratis verkrijgbaar (download voor Android en Apple).
Het Voedingscentrum geeft al decennia lang (overheids)adviezen voor gezonde voeding. Sinds 1941 is er veel veranderd in de wijze van adviseren maar ook in de inhoud van de adviezen. De “schijf van 5” is een wel heel bekend uitgangspunt om je voeding af te stemmen op wat je nodig hebt en gezond voor je is. In de loop der tijd zijn de 5 vakken van deze schijf wel veranderd; onderzoeken en de wetenschap geven daartoe aanleiding. Leefpatroon (beweging, sport), genoeg water drinken, lengte, leeftijd, seizoen, er zijn natuurlijk nog veel meer factoren die een rol spelen bij wat nu echt gezond is voor jou. In ieder geval en voor iedereen geldt, zorg voor hygiëne rondom eten en drinken; schoon (gewassen, óók je handen, aanrecht en doekjes) en zo nodig gekoeld (4° koelkast), en juist gegaard (eiwitten als gevogelte, vis en schaaldieren, vlees, eieren,..) ter voorkoming van ziek worden door bacteriën en schimmels. Ook verbrande voeding kan je beter niet eten, denk aan aangebrande aardappels, verbrande toast en verkoolde (randen) van barbecue/vlees. Het vermoeden bestaat dat te donker tot zwart verbrande levensmiddelen een verband houden met kanker.
Nu vrijwel iedereen rondloopt met een mobiele telefoon heeft het Voedingscentrum dus ook een app ontwikkeld, vooral voor snellere, eenvoudiger recepten, die rekening houden met gezond eten.
Maar ook het maken van een lijstje voor je boodschappen is altijd handig, bewezen is dat het voorkomt dat je teveel koopt (de aanbiedingen-valkuilen de verleidelijke presentaties,..). Ook aan “restjes” (uit je digitale koelkast) is gedacht; je krijgt voorstellen van de app, wat je daar nog mee kunt doen.
Wat kan je met de app:
– gevarieerde menu’s samensteller met de menuplanner; per dag of week
– recepten opzoeken die passen in de Schijf van Vijf
– hoeveelheden aanpassen aan het aantal mensen, dat mee-eet
– kookwekkers gebruiken
– aankopen opslaan in je digitale koelkast, met houdbaarheidsdatum
– boodschappenlijstje maken en ook delen, bijvoorbeeld met huisgenoten, groep
– chatten met ‘Sjef’, je digitale “persoonlijke kookhulp”.

Die “Sjef“, jouw digitale keukenassistent, is wel een slim baasje, veel handiger dan het kookboek van oma, die je vragen over eten met behulp van experimentele technologie beantwoordt. Denk aan “waarmee kan ik de bieten in dit recept vervangen?” en “waar bewaar ik tomaten?”. Daarnaast doet Sjef je voorstellen voor recepten op basis van jouw smaak/voorkeur. Je kunt hem vragen uien op de boodschappenlijst te zetten, en hij kan je ook tijdens het koken helpen; door de stappen van de handelingen bij de bereiding aan te geven, een kookwekker voor je te zetten, en de hoeveelheden van de ingrediënten aan te geven.

Als er lezers zijn, die (al) gebruik maken van de besproken app, of die dat gaan doen, zijn we natuurlijk uitermate benieuwd naar je ervaring daarmee; wil je dan een reactie geven?

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/receptenapp-slim-koken-van-het-voedingscentrum/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: