Eenvoudig meer grip op je digitale privacy; via Bits of Freedom

De Nederlandse ANBI stichting Bits of Freedom richt zich op digitale vrijheid middels twee doorslaggevende uitgangspunten: 1) privacy en 2) communicatievrijheid. Hun onafhankelijkheid wordt mede nagestreefd door de wijze van financiering (door individuen, fondsen en liefst kleinere bedrijven; niet door de overheid. Bits of Freedom biedt op hun site ook verdere tips, verhalen, donatiegegevens; je kunt zelfs ambassadeur worden als het onderwerp echt je interesse heeft.

De digitale technologie, met name internet en communicatie geven iedereen persoonlijk veel vrijheid, maar anderzijds krijgen de overheden en het bedrijfsleven ook steeds vergaande mogelijkheden om (jou) te controleren; zo al niet te sturen. Zo vervagen grenzen tussen publieke, private en privéruimte steeds meer en komt individuele vrijheid steeds verder in het gedrang, terwijl de “wereld” almaar doorgaat met verder digitaliseren.

Eind mei 2018 traden nieuwe privacyregels in Nederland (AVG) en in de Europese Unie (GDPR) in werking. Je komt de nieuwe privacywet vaak tegen als je tijdens surfen of anderszins op een nieuwe website stuit, waarbij je één of meer keuzes worden gegeven om cookies te accepteren, etc. Op basis van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) kreeg je diverse rechten, die je in principe meer grip geven op je rechten om jouw privé-gegevens, en welke al dan niet te delen met wie.

Maar er ligt een wereld van verschil tussen een Wet en het ‘daadwerkelijk doen gelden van je rechten’. Daarom ontwikkelde Bits of Freedom nu een nieuwe tool om wél op eenvoudige wijze gebruik van je rechten te kunnen maken: My Data Done Right“, zie: hier.

Wat kun je ermee?

  • Eenvoudig een inzage-, correctie- of verwijderverzoek opstellen;
  • Idem een verzoek doen om jou gegevens over te dragen.

Dan is het niet meer nodig in alle privacyverklaringen te zoeken naar de voor jou relevante contactgegevens. Bits of Freedom heeft dat al voor jou gedaan en in de tool verwerkt voor meer dan 1000 organisaties. De verzoeken zijn al voor je opgesteld. Je vult in wie je bent en kiest wat je wilt en je verzoek wordt voor je aangemaakt (gegenereerd); je moet het enkel nog wel zelf verzenden.

De tool biedt nog wat extra functies. Je kunt je per mail of in je agenda laten herinneren over je verzoek, zodat je niet vergeet dat je het verzonden hebt. Het is ook mogelijk je verzoeken in het Engels aan te maken. Toekomstig wil Bits of Freedom de mogelijkheid aan de tool toevoegen dat je jouw ervaringen met de tool kunt terugmelden.

Tot die tijd vinden wij het natuurlijk ook fijn als je ons laat weten hoe je deze informatie vindt en hoe het inzetten van de tool je bevalt.

Bron: Bits of Freedom, d.d. 26 oktober 2018

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/eenvoudig-meer-grip-op-je-digitale-privacy-via-bits-of-freedom/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: