Poeziëweek van 31 jan – 6 feb 2019 thema: VRIJHEID

Mag ik deze bijdrage nog starten met de beste wensen voor het nieuwe jaar 2019 voor allen; gezondheid en tevredenheid. Eind deze maand is het in het heel Nederland en Vlaanderen alweer tijd voor de jaarlijkse Poëzieweek. Vrijheid is ditmaal het thema. Wij hebben ’n Prijsvraag. In de Poëzieweek worden allerlei evenementen georganiseerd, voor volwassenen en ook voor kinderen. Online, in boekwinkels, bij bibliotheken, bij dagactiviteiten, op scholen, enz..

Tijdens de Poëzieweek geven veel bibliotheken bijvoorbeeld leuke Poëziekaarten cadeau. Er zijn vijf kleurrijke kaarten met een mooi gedicht bij het thema van de Poëzieweek: Vrijheid. De gedichten zijn van Ankie Peypers, Bart Moeyart, Ester Naomi Perquin, Geert De Kockere en Rodaan al Galidi. Omdat Poëzie een cadeautje van taal is. Poëzie verrast en verwondert, een gedicht raakt het hart en geeft kleur aan de dag. Vraag ernaar bij jouw bibliotheek. En zijn de kaarten op, dan zijn er daar vast ook wel andere activiteiten gepland..

De gedichten voor de bundel, die je cadeau krijgt als je voor een bedrag van € 12,50 poëzie aankoopt bij de boekhandel tijdens zevende Poëzieweek werden geschreven door de veelzijdig kunstenaar Tom Lanoye. Wil je meer over hem weten, zie hier.

Denkraam biedt jullie altijd de ruimte om eigen gedichten, die uiting geven aan je eigen gevoelens en aansluiten bij onze lezers op deze site te publiceren. In onze rubriek Dichters Dichtbij kun je de gedichten teruglezen, die we eerder vanuit jullie inzendingen plaatsten. Dat doen we bij voorkeur met een mooie achtergrond. Kijk daar maar eens.

Vorig jaar bracht Denkraam na een prijsvraag de bundel ‘DIEPTE’ uit. Het werd een unieke verzameling aan beschreven gevoelens, die zich voor kunnen doen binnen het proces van worsteling, acceptatie en herstel. Geschreven door jullie. Sommigen met groot vermogen zich in het gevoelsleven van mensen met een psychische aandoening of maatschappelijke problemen te verplaatsen, anderen met de zelf opgedane en doorleefde eigen ervaringen als belangrijkste inspiratiebron. De bundel DIEPTE is uiteraard ook nog steeds te koop; niet meer bij of via Denkraam maar wel via boekenwinkels, de uitgeverij Heijink en BOL.com.

In aansluiting op de Poëzieweek willen we jullie ­hier nu oproepen voor een “mini-prijsvraag”. Wie ons tot 6 februari 2019 een gedicht met het thema vrijheid wil sturen, kan meedoen. De mooiste gedichten zullen we vanaf eind februari hier op de site plaatsen. Vermeld je NAAM (en/of je emailadres) onder jouw gedicht als je wilt dat die onder je gedicht vermeld kunnen worden. Vermeld anders ANONIEM.

Mail je gedicht voor de prijsvraag tijdig naar:  redactie@denk-raam.nl

De redactie, buiten mededinging, zal stemmen over “onze” winnaar 2019, die daarmee eeuwige roem en een leuke boekenbon wint. Ter inspiratie volgt hier

Zonder handen, zonder tanden, het gedicht dat Tom Lanoye schreef onder het motto van deze Poëzieweek. Het begint zo:
Geen woord zo vrij als vrij
Het weert wat men verbiedt
Smetvrij, vetvrij. Kogelvrij
Maar wat is dan ‘gastvrij’?
(Ontdaan van vreemdelingenwaan?)
En vogelvrij: een doel, een straf?
Of een verzuchting op een graf?
Hier ligt hij: Eindelijk vrij.

Wie verdere inspiratie zoekt, in de bibliotheek zijn evenzogoed gedichtenbundels als andere boeken te leen. Ook op internet is er veel te vinden, zowel over het hoe te dichten als ook gedeelde verzen. Behalve zelf gedichten lezen ook wel eens aan voorlezen gedacht? Het kost weinig tijd om thuis of elders een gedicht voor te lezen. Daarmee kun je anderen plezieren, laten lachen, denken of troosten. Dat geldt voor alle leeftijden. We hopen dat je de tijd vindt voor je eigen spelen met taal. En ons een mooi gedicht stuurt, natuurlijk.

Er is altijd tijd voor een gedicht

Bron: div. media en poezieweek.nl, d.d. 26 jan 2019

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/poezieweek-van-31-jan-6-feb-2019-thema-vrijheid/

1 reactie

    • Astrid Haacke op 5 februari 2020 om 21:07
    • Reageer

    Ik kan de 5 kaarten met gedichten in geen enkele bibliotheek of boekhandel in Amstelveen vinden. Zo jammer! Astrid Haacke astridhaacke@hotmail.com

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: