Opinie: Recht van de slankste?

Zoomende camera’s die jou en je uiterlijk maar wat graag volgen en misschien stiekem hopen op een uitglijdertje. Voor de meeste mensen is dit slechts een angstdroom die in de nachtelijke uren voorbij kan komen. Ben je de kroonprinses van Oranje, tja, dan ligt dit wel even anders. Dit bleek voor de zoveelste keer tijdens de live televisie-uitzending afgelopen Koningsdag. Toch zijn er verbanden met een brede trend in de samenleving…

Een kroonprinses die zo dik is die vraagt er ook om!

Prinses Amalia was nog maar net in beeld verschenen of op social media kwamen de eerste op en aanmerkingen voorbij. Niet omdat ze zich misdroeg of erop los blunderde. Sterker nog: ze deed alles wat van een troonopvolger kon worden verwacht. Het was haar uiterlijk. Iets wat vele mensen die thuis voor de buis zaten blijkbaar enorm irriteerde. Het gevolg was een stroom aan respectloze en kinderachtige reacties via Facebook en Twitter. Een kroonprinses die zo dik is die vraagt er ook om! Dat zullen deze hulpvaardige onderdanen blijkbaar hebben gedacht. Iets wat niet op zichzelf staat. Naast het feit dat Prinses Amalia al vaker onderwerp van spot is geweest, staat het ook symbool voor de wijze waarop er in onze maatschappij tegen mensen die overgewicht hebben wordt aangekeken.

Publieke vernedering

Iemand op een botte manier laten weten dat hij of zij te dik is, een gewoonte die onder de naam ‘fatshaming’ steeds meer terrein wint. In de praktijk komt dit neer op publieke vernedering. Iets wat vooral voortkomt uit vooroordelen. Dat overgewicht hebben een keuze is… eigen schuld dus! Los van het feit dat anderen er niets mee te maken hebben hoe iemand er wat uiterlijk betreft uitziet, staan mensen er niet bij stil dat er vele redenen kunnen zijn van overgewicht. Natuurlijk zijn er dikke mensen die gewoon van veel en lekker eten houden. Dat ze hierdoor groter worden nemen ze op de koop toe. Zelf hebben ze er geen probleem mee. Daarnaast kunnen er factoren zijn waardoor mensen overgewicht ontwikkelen terwijl ze dit niet willen en er wel problemen mee hebben. Te denken valt aan aangeboren aandoeningen, schildklierafwijkingen, eetstoornissen, depressie, medicijngebruik en ga zo maar door. Het is blijkbaar makkelijker dan mensen af te wijzen en te bespotten in plaats van wat dieper na te denken. Wat geeft iemand het recht om een ander zo te behandelen?

Laat dat mollige jongetje daar nou net niet zo goed in zijn

Natuurlijk zijn er gezondheidsrisico’s verbonden aan het hebben van veel overgewicht. Toch lijkt het erop dat de samenleving (aangemoedigd door de overheid) te zwart-wit omgaat met dit thema. Vele basisscholen leggen er in hun lessen de nadruk op dat het belangrijk is gezond te zijn en dus slank. Kinderen leren op deze manier al op jonge leeftijd dat niet- slank ongezond en dus fout is. Kinderen die genetische aanleg hebben en steviger zijn, worden op deze manier al direct in een hokje geplaatst. Dit met alle mogelijke gevolgen van dien. Sporten is wat belangrijk is. Laat dat mollige jongetje daar nou net niet zo goed in zijn. Het patroon van niet goed worden bevonden zet zich op deze manier voort. Een deel van deze kinderen zal in de puberteit juist in eten zijn of haar troost gaan vinden. En die gezondheidsrisico’s die gelden wel voor meer gewoonten. Het probleem is dat je teveel eten op den duur niet kan verbergen. Het zou fijn zijn wanneer er eens objectieve statistieken zouden verschijnen. Hoeveel dikke mensen hebben er het afgelopen jaar aantoonbaar een hartaanval gekregen als gevolg van hun overgewicht? Zouden dit er net zoveel zijn als de jonge topsporters die hier mee te maken kregen…?

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/opinie-recht-van-de-slankste/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.