Ongekend onrecht

Vandaag een maand geleden valt Rusland in opdracht van Wladimir Putin de Oekraïne binnen en heeft zo ongekend onrecht over dat land gebracht.

Kort geleden ook de rapportage over het ongekend onrecht dat Nederland onder verantwoordelijkheid van de regering van Willem Drees in 1946 en 1948 over Indonesia bracht door met structureel misdadig geweld duizenden mensen de dood in te jagen, dorpen te verbranden en zelfs vluchtende krijgsgevangenen in de rug te schieten.

Evenzo hebben Nederlandse F16 straaljagers onder verantwoordelijkheid van de regering van Mark Rutte bij het bombardement in een volkswijk in Hawija in Irak 70 burgers gedood en honderden gewond omdat men daar een bommenfabriek wilde treffen.

Ongekend onrecht is het dat de belastingdienst toebracht in de levens van vele honderden Nederlanders door de onbarmhartige aanpak in de toeslagen affaire voor kinderopvang. De regering van Mark Rutte was ook hiervoor verantwoordelijk en is toen ook afgetreden om demissionair voort te modderen met de aanpak van de Corona affaire.

Ongekend onrecht ook in Groningen waar de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) veel te veel en veel te snel aardgas oppompte zodat huizen instortten of onveilig werden en honderden mensen in angst en geestelijke spanning verder moesten leven.

Ook de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) kan er wat van. Er wordt gezegd dat een boef in de gevangenis meer rechten heeft dan een patiënt in een psychiatrische instelling. In Haarlem kan je in het museum ‘Het Dolhuys’ nog zien hoe je vroeger in het gekkenhuis werd opgesloten. En hoe de burgerij tegen betaling kwam kijken naar dol geworden mensen achter tralies, zoals ook naar de leeuwen en beren in de dierentuin.

Bij de groenteboer en de bakker is de klant koning en wordt beleefd ontvangen en met dienstbaarheid beloond. In de GGZ ben je geen klant maar een ‘cliënt’ en zo dienstbaar aan de behandelaar wiens bevelen in medische geheimtaal je moet opvolgen en wiens pillen je moet slikken anders wordt je opgesloten en platgespoten.

Deze rubriek ‘Ongekend Onrecht’ wil voorbeelden brengen uit de GGZ en verder in de maatschappij en ook elders in de wereld waar dit onrecht duidelijk zichtbaar wordt. Ook om duidelijk te maken welke polarisatie er zich in de maatschappij voltrekt. En ook hoe die nog weer versterkt wordt door de pandemie waarvan de crisis na ruim twee jaar nu achter ons lijkt te liggen. De crisis die vrijwel meteen wordt afgelost door een crisis van oorlog in Oost Europa die de mensen bang maakt, de economie doet bibberen en de ontheemde vluchtelingen ook in ons land brengt.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/ongekend-onrecht/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: