Kunst ontzorgt

‘All You Can Art’ is weer begonnen in Rotterdam. Al voor het zevende jaar is dit initiatief vanuit Curaçao in de Kunsthal actief en al vier jaar doet ook het kunstatelier van de Pauluskerk hier aan mee. En dit jaar dubbel want het hele evenement begon met twee maanden in de Pauluskerk. In de Kerkzaal kwam een prachtige expositie tot stand gemaakt door medewerkers van ‘All You Can Art’ en de kunstenaarsploeg van de Pauluskerk.

Safe space

Het thema van de exposities dit jaar is ‘Safe Space’. Dominee Ranfar Kouwijzer leidde een zondagsdienst over dit thema terwijl David Bade intussen een drieluik schilderde met als thema: ‘Leen mij uw oor’. Een groot deel van de expositie in de kerkzaal is intussen verhuisd naar het Auditorium in de Kunsthal. Sinds kort zijn de deelnemers van het atelier Pauluskerk begonnen de gang bovenaan het auditorium in te richten en ook nieuw werk er aan toe te voegen.

Van geluk naar stress

Zorgen voor een medemens geeft een geluksgevoel. Dit wordt mede veroorzaakt doordat oxytocine in de bloedbaan vrijkomt. Dit hormoon wordt dan ook het gelukshormoon genoemd. In Nederland wordt je zo’n beetje van de wieg tot het graf verzorgd, dus de productie van gelukshormoon ligt hoog bij de bevolking. Maar door het landelijk zorginfarct, en andere rampen die de overheid het Nederlandse volk heeft toebereid,  is er ongekend onrecht over ons volk gekomen. En dat heeft heel wat stress veroorzaakt die in de ziel van velen bleef hangen en zo het gelukshormoon heeft afgeremd. Het stress hormoon adrenaline komt er voor in de plaats.

Overheid, verzekeraar en ziekenhuisdirectie willen administratie en bureaucratie en dit veroorzaakt stress bij de professioneel zorgverlenenden. De patiënt die zorg nodig heeft wordt een consument van zorgverlening. Het landelijk zorginfarct door een chronisch personeelsgebrek levert zorgloosheid op waar zorgeloosheid nodig is voor een voor een voorspoedige genezing.

Kunst ontzorgt

In plaats van te piekeren, waardoor je stress wordt verhoogd, kun je door kunst te maken creatief vorm geven aan je zorgen en je inspiratie over hoe het anders kan, zodat er weer een veilige plek (Safe space) ontstaat in je binnenste en ook om je heen. In dit creatieve proces komt er weer oxytocine vrij in je bloedbaan en wordt je weer blij om wat je gemaakt hebt. All You Can Art: iedereen kan kunst maken !

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/kunst-ontzorgt-2/

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: