Herstellen betekent ‘blijven groeien’

Bij de herstelacademieHerstellen betekent voor mij blijven groeien. Dat concludeerde een van de deelnemers aan de workshop herstel bij de Herstelacademie in Delfshaven, donderdagmiddag tijdens de Week van Herstel. Deze conclusie kreeg bijval van alle deelnemers, toen werd gevraagd wat herstel voor iedereen betekent. ‘Jezelf blijven ontwikkelen,’ wordt ook genoemd, en: ‘proberen tevreden te zijn.’

 

De ijsberg van McHelland

Workshop herstel datasheetDe workshop wordt ingeleid door Sjoerd en Fatima, beiden als ervaringsdeskundigen werkzaam bij de Herstelacademie. Aan de hand van de ‘ijsberg van McCllellandijsberg van McCllelland’ wordt uitgelegd dat iedereen een zichtbaar en onzichtbaar gedeelte heeft (analoog aan de ijsberg). Boven water is wat je doet, onder water wat je denkt en wilt. Bij herstel is het hetzelfde: wat je denkt of wilt, is vaak niet zichtbaar. Hier moet je soms ook zelf naar op zoek. Ook wordt er ingegaan op de zeven levensgebieden, zoals omschreven door Movisie in 2016.

Ervaringen divers

Aan de hand van kaarten uit het spel ‘Een steekje los’, wordt ingegaan op stellingen en foto’s. Zo wordt opgemerkt dat de praktijk vaak weerbarstiger is dan de studies en leerboekjes. ‘Luister naar ons, en neem kleine stapjes., en kijk naar wat wel werkt’ Ook wordt opgemerkt dat de hulpverlening niet altijd tijd heeft. ‘Na een derde psychose van mijn dichter komt een keer per week iemand bij haar langs. Hoe moet het dan de rest van de tijd?’

Andere cultuur

In andere culturen wordt er soms anders gekeken naar -wat in het westen genoemd wordt- psychische klachten. Wat in een andere cultuur omschreven wordt als ‘praten met geesten’, wordt hier al snel omschreven als ‘psychotisch’.

Doelen stellen?

in de hulpverlening wordt vaak gewerkt met het stellen van doelen. ‘Is dat wel nodig?’ wordt er afgevraagd. Soms kan het echter ook helpen. ‘Als ik aan het werk ben, stel ik ook doelen.” meldt een ander. Soms worden doelen wel heel erg ‘opgelegd’ vanuit de hulpverlening.

Structuur

Veel mensen geven toch wel de voorkeur aan een zekere structuur: zorgen dat je op tijd in beld ligt, het hoofd leeg, om de volgende dag weer op tijd op te staan. Vaak wordt ook structuur gevonden in vaste afspraken, zogen dat de afwas gedaan is, etc.

AantekeningenAfsluitend

Veelal geven de mensen aan op eigen wijze te willen werken, waarbij structuur en doelen stellen helpt – zolang het niet opgelegd wordt en er uitgegaan wordt van de wensen van de mensen. Neem kleine stappen indien nodig. En wat kan helpen: de Herstelacacademies bieden een laagdrempelige plek om te werken aan ke herstel. Nu zijn er drie herstelacademies, uiteindelijk komen er acht in Rotterdam (in elke wijk één).

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/herstellen-betekent-blijven-groeien/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.