Helpt cannabidiol bij psychose?

Onderzoekers hebben daar goede hoop op. In UMC Utrecht loopt de Canglia-studie inmiddels al anderhalf jaar om dit grondig uit te zoeken.

Het is nog mogelijk is om aan die studie deel te nemen door mensen in de leeftijd van 16 – 40 jaar, die minder dan 5 jaar geleden een eerste psychose hebben gekregen.

De hersenen bevatten microglia. Dat zijn cellen die ervoor zorgen dat andere hersencellen op hun best werken. Maar ze verdedigen de hersenen ook tegen ziekten. Onderzoekers denken dat bij schizofrenie deze microglia teveel verdedigen en te weinig verzorgen.
Mogelijk herstelt cannabidiol de balans tussen verzorgen en verdedigen. Cannabidiol is een stof die van nature in cannabis voorkomt maar je wordt er niet high of stoned van.

Effecten cannabidiol bij psychose

In dit onderzoek bekijken we nauwkeurig wat het effect is van een behandeling
met cannabidiol op de werking van microglia. We vergelijken het effect van
cannabidiol met het effect van een placebo; een middel zonder werkzame stof”,
aldus h
oofdonderzoeker Matthijs Bossong.

Het onderzoek
Elke deelnemer gebruikt 4 weken (28 dagen) capsules met cannabidiol of een placebo.Daarnaast blijven alle deelnemers hun normale behandeling met antipsychotica volgen. Het hele onderzoek bestaat uit drie bezoeken aan het UMC Utrecht. Tijdens deze bezoeken wordt persoonlijke en medische informatie verzameld, onderzoek gedaan naar denkvermogen en intelligentie en bloed afgenomen. Tijdens bezoeken 2 en 3 maken we een MRI scan van de hersenen.
De financiële vergoeding bedraagt €120. Ook kan er nog €60 extra verdiend worden bij één van de psychologische taken. Reiskosten worden ook vergoed.

Contact
Opgeven of meer informatie? Kijk op www.canglia.nl, email naar canglia@umcutrecht.nl
of bel 088 756 3459. Het onderzoek loopt van november 2017 t/m december 2019.

Bron: Psychosenet d.d. 13 mei 2019

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/helpt-cannabidiol-bij-psychose/

3 reacties

  1. Ik heb nog maar kort geleden een fles hennepolie gekocht, voor weinig geld verkrijgbaar bij het Kruidvat. Ik dacht het nodig te hebben voor mijn tintelende voeten (= polyneuropathie) Dit naar aanleiding van het boek “Wat is CBD” (Helen zonder high te worden) Maar daar heb je weer Pamitoylethanolamide voor nodig dus dat ben ik nu op mijn voeten aan het smeren en het lijkt nog te helpen ook… De hennepolie doe ik dan misschien maar in de soep….

    1. Tja, daar en over soep zullen we het morgen nog eens hebben, okay, Jan 🙂

  2. Ik heb nog maar kort geleden een fles hennepolie gekocht, voor weinig geld verkrijgbaar bij het Kruidvat. Ik dacht het nodig te hebben voor mijn tintelende voeten (= polyneuropathie) Dit naar aanleiding van het boek “Wat is CBD” (Helen zonder high te worden) Maar daar heb je weer Pamitoylethanolamide voor nodig dus dat ben ik nu op mijn voeten aan het smeren en het lijkt nog te helpen ook… De hennepolie doe ik dan misschien maar in de soep….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.