‘Gedwongen opname mag niet leiden tot stopzetting uitkering’

Drie Amsterdamse psychiaters schrijven in een opniniestuk in het Parool : als je gedwongen wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, kan de bijstand meteen worden gestopt. Dit staat in de participatiewet, waarin is opgenomen dat bij detentie de uitkering wordt stopgezet. Verschillende organisaties, waaronder De Nederlandse ggz, De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en Mind vinden dit onacceptabel.

Via bijzondere bijstand kan de korting op de bijstand worden opgevangen, maar de administratieve rompslomp van aanvragen kan belastend zijn voor mensen, zeker als ze zich nog in een crisissituatie bevinden. Bovendien kan de bijzonder bijstand per gemeente verschillend worden ingevuld. Het gaat hierbij om gedwongen opnames: vrijwillige opnames vallen onder andere wetgeving.

Eerder deze week zei staatssecretaris Blokhuis dat het kabinet serieus gaat kijken naar dit onderdeel van de Participatiewet, later dit jaar tijdens een evaluatie van de Participatiewet. De Nederlandse ggz, NVvP en patiëntenorganisatie MIND willen daar niet op wachten en vinden dat gemeenten per direct moeten stoppen met gebruikmaken van de wet.

Bron: De Nederlandse ggz

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/gedwongen-opname-mag-niet-leiden-tot-stopzetting-uitkering/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.