Emoties

Door Bianca van Dijk

Emoties, we hebben ze allemaal. De een is meer emotioneel, de ander is meer rationeel. Beiden zijn even belangrijk. Mensen die alleen vanuit emotie denken zijn vaak niet meer rationeel. Mensen die alleen vanuit het rationele denken komen daarentegen weer te afstandelijk over. Die creëren afstand. Want je emoties kunnen tonen creëert juist weer nabijheid. Nou ben je nooit helemaal honderd procent het een en nul procent het ander.

Emotioneel of rationeel

Maar je zou bijvoorbeeld wel negentig procent het een kunnen zijn en tien procent het ander. Wat mee kan spelen is je sfeer, of de persoon in kwestie die je tegenover je hebt staan. Met de een kan je beter overweg dan met de ander. Er zijn zoveel factoren die mee kunnen spelen. Op het moment dat de emotie de overhand heeft is vaak bijna niemand meer rationeel. Gelukkig duren emoties ongeveer 90 seconden.

Vast in je emotie

Maar je kan uiteraard wel trigger over trigger blijven ontvangen. Door de emotie te voeden met onze gedachten bijvoorbeeld, of te onderdrukken. Dat voedt de emotie namelijk. Dan kan het moeilijk zijn om nog rationeel na te denken. Vaak komt dat weer wanneer je afgekoeld bent en er bijvoorbeeld in alle rust aan terug denkt. Of misschien wel niet. Je kan zo in je emoties zitten dat je er niet meer rationeel over denkt. Wat trouwens niet wil zeggen dat je niet rationeel bent of kan zijn. Belangrijk om te weten. Nogmaals je bent nooit honderd procent het een of het ander.

Aangeleerde patronen

Om later de emotie te analyseren is het misschien handig om stil te staan bij een bepaald punt. Ik weet dat dit voor mij heel veel rust brengt. Vandaar dat ik dit inzicht graag met jullie wil delen. Dit gaat over de ‘kan niet’ of ‘wil niet’. Als wij boos zijn op iemand denken wij vooral aan de ‘wil niet’. We hebben echter allemaal aangeleerde patronen. Deze aangeleerde patronen kunnen ons bijvoorbeeld triggeren als iemand niet handelt zoals wij gewend zijn.

Wat mij een gerustelling geeft hierin is om ervan te denken dat iedereen een slachtoffer is van de aangeleerde patronen. Op die manier besef je al gauw dat die ‘wil niet’ toch ineens een ‘kan niet’ blijkt te zijn. Want vergis je niet. Die vaste aangeleerde patronen zitten echt hardnekkig in je kern. Ze kunnen zelfs een hele overtuiging zijn, maar niemand is er op uit om je zo maar bewust kwaad te doen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/emoties/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.