De invloed van kleuren

Door Bianca van DIjk

KleurencirkelWist je al dat kleuren invloed kunnen hebben op je gemoedstoestand? Zo heb ik ooit eens gelezen dat als jij in een rode auto rijdt, het zo kan zijn dat je medeweggebruiker minder geduld met jou heeft en sneller is geïrriteerd. Dit allemaal door de kleur rood.

De verschillende kleuren

Als eerst even wat informatie over de kleurencirkel. Deze bestaat uit: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Rood, geel en blauw zijn de basiskleuren, die zijn primair. Violet, groen en oranje zijn secundair. Dat zijn de kleuren die je krijgt door de primaire kleuren met elkaar te mixen in de juiste combinaties. Als laatste heb je de Tertiaire kleuren. Er zijn echt zo oneindig veel kleuren te maken. Over het algemeen gebruik je witte verf bijvoorbeeld om kleuren lichter te maken en zwarte verf om kleuren donkerder te maken.

Welke kleur heeft welke invloed?

Rood is een warme kleur. Rood wordt vaak geassocieerd met liefde, passie, kracht, vitaliteit, dood en woede. De invloed van deze kleur geeft daardoor bijvoorbeeld verhoogde psychische energie, vitaliteit, weerstand, oriëntatie, spontaniteit, stabiliteit en passie.

Oranje is ook een warme kleur. Oranje wordt vaak geassocieerd met vreugde, creativiteit, optimisme, vrijheid en warmte. De invloed van deze kleur stimuleert daardoor bijvoorbeeld de creativiteit, productiviteit, vreugde, optimisme, enthousiasme en het uiten van emotie.

Geel is ook een warme kleur. Geel wordt vaak geassocieerd met vreugde, humor, blijheid, energie en intelligentie. De invloed van deze kleur geeft daardoor bijvoorbeeld verhoogde vrolijkheid, humor, zonneschijn, persoonlijke kracht, intelligentie, logica en creativiteit.

Groen is een koude kleur. Groen wordt vaak geassocieerd met vers, nieuw, harmonie, balans, liefde, natuur en vrede. De invloed van deze kleur geeft bijvoorbeeld ondersteuning in balans, harmonie, liefde, communicatie, sociaal karakter en aanvaarding.

Blauw/Indigo is ook een koude kleur. Blauw wordt vaak geassocieerd met kou, verdriet, afstand, kalmte en eenzaamheid. Deze kleur geeft daardoor bijvoorbeeld een verhoogde kalmte, eerlijkheid, vriendelijkheid, innerlijke vrede, diepte in emoties en inzet.

Violet is ook een koude kleur.  Violet wordt vaak geassocieerd met stilte, intuïtie, verbeelding, meditatie en reflecteren . Deze kleur stimuleert bijvoorbeeld grenzeloze intuïtie, verbeelding en artistieke kwaliteiten.

Deze invloed gebruiken

Met de kennis hiervan zijn er ook bedrijven die hier op in spelen om bijvoorbeeld de productiviteit te verhogen of juist de rust en vrede proberen te bewaren. Daarmee is het misschien ook niet al te verstandig om je slaapkamer rood te maken en je werkkamer blauw.

Hopelijk heb ik met dit artikel wat inzicht weten te geven. Als je bepaalde gevoelens of emoties ervaart, kijk dan misschien ook heel even goed om je heen. Wie weet dat de kleuren om je heen ook wel een boosdoener zouden kunnen zijn.

Bianca van Dijk

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/de-invloed-van-kleuren/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.