Je bent er dol op, of blijft het liefste binnen met de ventilator of de hoogste stand; een hittegolf! Op de camping aan de rand van het zwembad is het misschien prima te doen, maar velen worstelen zich maar moeizaam door extreem hete zomerdagen heen. Wat je kunt doen om je hoofd koel te houden, en wat wellicht minder verstandig is; wij zetten het op een rij… In ons land is er officieel pas sprake van een hittegolf als de maximumtemperatuur bij het KNMI in De Bilt tenminste 5 dagen elke dag 25 graden of hoger is én het op zeker 3 dagen daarvan minstens 30 graden is. Omdat dit de komende dagen het geval is, is vanaf vandaag het Nationaal hitteplan van kracht…
Een goede voorbereiding
Behalve een bron van genot en zomers vermaak, brengt extreme hitte ook risico’s met zich mee. Deze zijn in het bijzonder aanwezig voor kwetsbare mensen zoals ouderen en chronisch zieken, maar ook voor kinderen, zwangere vrouwen, verstandelijk beperkten, sporters en evenementenbezoekers. Uit CBS-cijfers blijkt dat er tijdens een hittegolf wekelijks ongeveer 200 mensen meer dan gewoonlijk overlijden. Een goede voorbereiding is dus geen overbodige luxe. Op de eerste plaats is het verstandig om de weersverwachting en verwachte sterkte van de zon goed in de gaten te houden. Daarnaast is het meest belangrijke: drink dagelijks voldoende water. Vooral ouderen dreigen dit soms te vergeten. Vul dus een fles met water en zet deze op het aanrecht in de keuken. Ben je in de keuken? Drink dan gelijk een glas water! Ook het vermijden van veel inspanningen is een belangrijke maatregel. Voor (auto)reizen: neem een fles water met je mee, stop bij lange ritten iets vaker en zorg voor goede zonwering (aan de binnenkant van zijramen).
Eten en drinken
Zoals zojuist beschreven, is goed (= veel water) drinken van het grootste belang. Tijdens een hittegolf liggen uitdrogingsverschijnselen op de loer. Je moet je vochtbalans continu op peil houden door ervoor te zorgen dat je voldoende vocht binnen krijgt. Vocht zorgt voor de afvoer van lichaamswarmte en koelt je lichaam. Als je lichaam te warm raakt, kunnen de bloedvaten in je huid uitzetten met als gevolgen: rode vlekken, tot zelfs een zonnesteek. Met genoeg vocht komt er meer zweetproductie op gang.
Ook kun je rekening houden met je eetpatroon tijdens dagen van extreme warmte. Eet bijvoorbeeld vaker, maar wel in kleinere porties en kies vooral gerechten met veel koolhydraten, groenten en fruit. Wat je beter kunt overslaan zijn maaltijden uit de frituur, voeding die erg vet is, gerookt is, of veel suikers bevat. Aan te raden dranken naast water: thee en fruitdranken.
Meer weten? Download dan de Checklist hitte van de bron: het Rode Kruis.