‘EE AAI’: AI of KI

Bits en BytesTegenwoordig hoor je veel over ‘Eé Aai’. Volgens mij betekent dat ‘Emotionele Aai’ en heeft het te maken met het seksleven van die gefrustreerde hoger opgeleide singels die nog nooit via Internet een date hebben durven maken. Maar ‘Ee Aai’ is AI (Artificial Intelligence) of op zijn Hollands beter: Kunstmatige Intelligentie (KI). Dat doet mij als biologisch boer dan weer denken aan wat wij ‘de stier op de fiets’ noemden: de plaatselijke veearts die met een stel buizen vol sperma van een uitgelezen stier op weg was naar de boer om zijn jonge koeien een voortreffelijk nageslacht te bezorgen. Kunstmatige Inseminatie dus.

Velen zijn hypernerveus of zeer opgewonden over de gevaren of de mogelijkheden die deze AI met zich meebrengt of zal gaan bieden. Waarom AI als ‘EE AAI’ wordt uitgesproken is mij totaal onduidelijk. Immers in het Engels hebben wij het over Artificial Intelligence en dat is dus duidelijk AI.

De mogelijkheden van AI

Hoe dan ook, de Volkskrant weidde er in mei vier artikelen aan. En ook andere kranten hebben er regelmatig iets over te melden. Hoe verandert de AI de arbeidsmarkt? Kan AI kunst maken? En de vraag of AI in de journalistiek de waarheid geen geweld aandoet en dan geloofwaardig nepnieuws gaat produceren. De Volkskrant zette er ook met nadruk een verklaring bij dat zij de AI alleen als hulpmiddel beschouwen en nooit als een systeem dat het werk van de journalist kan vervangen. Zie voor details van deze verklaring www.volkskrant.nl/protocol 

Maar veel studenten gebruiken het AI programma Chat GPT al om interessante verhalen te laten schrijven over thema’s waarvoor zij alleen de basisgegevens invoeren en het AI programma maakt daar dan een interessant verhaal van. Zullen we het hier bij Denkraam nog meemaken dat op de redactievergadering ieder met behulp van een AI programma een mooi verhaal produceert om aan de redactie voor te lezen en dan op de website te zetten ? Die blijft dan zeker up to date!

De grenzen van AI

In de wereld van de AI wordt al voorgesteld om de ontwikkeling van AI een half jaar stop te zetten om eerst duidelijke regels en wetgeving te ontwikkelen. Maar zelfs dan kan AI via de sociale media tot stromen van nepnieuws leiden die door velen als echt zullen worden ingeschat en ook tot rare reacties kunnen leiden. Er is bijvoorbeeld een nepfoto van de arrestatie van Donald Trump in omloop die dan in hevig gevecht is met een overmacht aan politieagenten. Gewoon de kop van een arrestant vervangen door die van Donald zodat zijn vrienden, de Proud Boys weer iets hebben om een rel over te schoppen. We leven in interessante tijden!

Collectieve Intelligentie

AI kunnen we ook beter Collectieve Intelligentie noemen: de AI programma’s scannen immers het Internet en komen zo met onze collectieve kennis en inzicht tevoorschijn. Daar is niets kunstmatigs aan maar het product van ons gezamenlijke denkwerk. Voortaan dus CI = Collectieve Intelligentie !

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/ee-aai-ai-of-ki/

1 ping

  1. […] gabber ‘Copilot’ van de familie Edge gaf mij een intelligent antwoord op deze vraag: kunstmatige intelligentie (AI, Artificial Intelligence) heeft de mogelijkheid om de geestelijke gezondheidszorg (ggz) te […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.