Denkraam Haiku’s

Op woensdag 22-03-2023 tijdens de Herstel Week werd er door de redactie van Denkraam in het Basisberaad een worksOnvolprezen leraar Haiku's Jan Bijlhop Haiku’s dichten georganiseerd. Haiku’s zijn korte Japanse gedichten die bestaan uit drie regels met 17 lettergrepen. De eerste regel heeft vijf lettergrepen, de tweede zeven lettergrepen en de derde weer vijf. Ook in het Nederlands lukt dat en Kees van Kooten heeft zelfs een heel boek uitgegeven met zijn “Haikoots” Het vraagt enige behendigheid met taal en je moet goed tellen:

Een Haiku

Dichten lukt soms wel,
Maar Haiku’s maken, nou zeg;
Dat is opletten.

Het was voorjaar, dus ook:

Lente

Voorjaar is in ‘t land.
Bomen bloeien overal;
er onder Crocus.

In die Herstelweek verscheen voor het eerst in elf jaar weer een papieren uitgave van ons onvolprezen Magazine Denkraam :

Denkraam

Denkraam van papier
Voor redactie veel plezier
Volgend jaar weer vier!

De Week van het Herstel vond plaats in het Basisberaad en ook in de Herstelacademies, laagdrempelige instellingen voor herstel ondersteunende hulp, nu te vinden in Spangen in het Westervolkshuis, in IJsselmonde en Charlois (in de toekomst in alle wijken in Rotterdam). Daarom:

Herstel

Week van het Herstel,
Kom bij de Academie;
Daar leer je het wel !

Tot zover een bijdrage van mijn eigen haiku’s ter illustratie. Wellicht zijn de haiku’s van de andere deelnemers aan de workshop nog te achterhalen en komen die ook op de website! (reeds geplaatste Haikus staan hier -red)

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/denkraam-haikus/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.