De Rotterdamse Douwers

Interview met Timo Reijnen

Door Anouk Flantua

Naar de Douwers in de WijnhavenDe Rotterdamse Douwers is een vrijwilligersorganisatie in het centrum van Rotterdam. Het is in 2015/2016 opgericht door twee Rotterdamse mannen: Aldo Baljet en Wim van Losser. Zij zijn dit begonnen met de insteek om jongeren aan een baan te helpen, die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Zij kwamen er echter al snel achter dat jongeren niet alleen een arbeidsvraag hebben, maar dat er nog meer problematiek bij kwam kijken die eerst opgelost moeten worden. Vanuit hier zijn zij begonnen met het mentorproject ‘De Rotterdamse Douwers’. Een mentor (vrijwilliger) wordt een Douwer genoemd.

Douwers vormen netwerk

De Rotterdamse Douwers hebben zes mensen in dienst. Mensen die de intakes houden, een budgetcoach en iemand voor de communicatie. De Rotterdamse Douwers hebben 500 Douwers in hun bestand, zonder enige vorm van werving. Zij doen dit allemaal vanuit het hart. De Douwers zijn relatief jong. De gemiddelde leeftijd ligt rond de veertig jaar. De Douwers vormen een netwerk van Rotterdammers die niet aan de zijlijn willen staan. Zij bieden hulp aan Rotterdamse jongeren die in hun eigen omgeving niet de ondersteuning vinden die ze nodig hebben op het gebied van werk of opleiding, financiën of het vergroten van hun netwerk.

Jongeren: iedereen is welkom!

De jongeren die gebruik kunnen maken van een Rotterdamse Douwer zijn Rotterdamse jongeren tussen 16 en 27 jaar. De Douwers zien een groot diverse groep jongeren. Er zijn jongeren die geen opleiding hebben afgerond, maar ook jongeren die een universitaire opleiding volgen. Iedereen is welkom! Jongeren kunnen gewoon binnen lopen om zich aan te melden. De Douwers merken steeds meer interesse. Momenteel lopen er 350 trajecten tussen een jongere en een Douwer. Ondanks dat de Douwers geen reclame maken is de aanloop groot.

Wensen, hobby’s en talenten

Om er voor te zorgen dat de jongeren aan de juiste Douwer gekoppeld wordt, vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek kunnen jongeren aangeven waar zij behoefte aan hebben en waar zij tegen aan lopen in het dagelijkse leven. Ook wordt er gekeken naar de wensen voor in de toekomst, welke hobby’s en talenten heeft de jongere. Na dit gesprek word er gekeken welke mentor het beste bij de jongeren past. Het gaat om persoonlijkheid, de klik die er moet zijn: van Mens tot mens.

Een Douwer laat niet los

Wat uniek is aan deze aanpak is dat zij een-op-een koppelen. Omdat de Douwers relatief jong zijn hebben zij allemaal een actief netwerk. Deze kan -op moment dat dit nodig is- ingezet worden. Op het moment dat een Douwer de jongeren niet kan helpen, is er altijd wel een andere Douwer die dit kan op pakken. Een Douwer laat niet los, ook als een jongere meermaals niet komt opdagen.

Naast de jongeren staan

Een Douwer zorgt voor rust. Dit is heel er belangrijk in het herstel van jongeren. Niet alles kan in één keer opgelost worden. Een jongeren zit vaak hoog in zijn stress. Er hoeft dan maar iets te gebeuren en een jongeren ontploft. Een Douwer staat naast de jongere, zodat hij daar altijd op kan terug vallen. Hierdoor is de mogelijkheid van overzicht creëren en groeien groter. Helaas merken de Douwers steeds vaker dat zij serieuzer worden genomen op afspraken of met telefoongesprekken dan de jongere zelf. Een Douwer kan hiermee de rol van vrienden en/of familie die de jongere niet heeft vervullen. De Douwer is dan ook 24/7 bereikbaar voor de jongere.

Veel activiteiten

De Rotterdamse Douwers organiseren eens per week een activiteit. Hier worden alle jongeren en Douwers voor uitgenodigd. Jongeren kiezen zelf of ze willen komen. Jongeren kunnen zich hierdoor meer binden met de organisatie en Douwer. Ook leren zij andere jongeren kennen die wellicht zich in de zelfde positie bevinden. Jongeren komen hierdoor meer naar buiten. De activiteiten zijn bijvoorbeeld sporten, koken, een film kijken, trainingen of cursussen die je kunt volgen.

ROTTERDAMSE DOUWER (DE, M/V, MEERVOUD: DOUWERS);

Een Rotterdammer die belangeloos, uit betrokkenheid, zijn netwerk, talent en vaardigheden inzet om een jongere een duwtje in de rug te geven door samen met deze jongere en dus met vereende krachten te douwen tegen ontoegankelijke organisaties, ambtelijke molens of zich achter pantserglas verschuilende incassobureaus opdat deze jongere zijn weg of op z’n minst wat structuur terugvindt.

Meer informatie?

Kijk op: www.rotterdamsedouwers.nl

Of bel met:
Wim van Losser : 06 – 296 21 829
Aldo Baljet : 06 – 147 63 635

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/de-rotterdamse-douwers/

1 ping

  1. […] een warm netwerk om de jongere heen. In dit netwerk zit een begeleider voor eventuele zorg, een Rotterdamse Douwer voor het wegnemen van obstakels, en de straatadvocaten die feedback kunnen geven. Naast het netwerk […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.