KOPP/KVO-groep geven ondersteuning

KOPP-groepKOPP/KVO-groepen die ondersteuning geven aan kinderen van acht tot en met 12 jaar met een ouder met een psychische of verslavingsprobleem zijn bewezen doelmatig. Dat blijkt uit onderzoek van Floor van Santvoort waarop ze op 24 april is gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Doelstelling van de KOPP-groep is het reduceren van emotionele of gedragsproblemen. Na afloop van de interventie hebben de kinderen minder last van sombere stemmingen en ervaren ze meer sociale steun en acceptatie. Kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen hebben een grote mogelijkheid om zelf psychische problemen te krijgen.

In Nederland gaat het om 1.6 miljoen kinderen onder de 22 jaar, van wie een gedeelte preventieve interventies en gezinsondersteuning nodig heeft, en een ander gedeelte voldoende heeft aan een eenmalig onderhoud over hun situatie.

Veel kinderen starten pas met een ondersteuning als ze zelf al flinke problemen ontwikkeld hebben. Daarom vindt Van Santvoort dat kinderen beter direct benaderd kunnen worden wanneer vaders en moeders bij de geestelijke gezondheidszorg of verslavingsklinieken komen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/5263-2/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.