Kerstfeest … maar voor wie?

kerstPolarisatie
Het jaarlijks terugkerende kerstfeest is voor de één echt feest, maar voor de ander het tegenovergestelde. Op geen enkel ander moment in het jaar is het begrip polarisatie duidelijker zichtbaar dan juist in deze donkere tijden!

Lekkere hapjes
Geweldig voor de één, rampzalig voor de ander. Het is geweldig voor hen die bij familie of vrienden verkeren, en zich goed vermaken met lekkere hapjes en onderhoudende gesprekken. Maar voor degenen die alleen en/of eenzaam zijn, is het vaak een afschuwelijke tijd waarvan men hoopt dat het snel weer voorbij zal zijn. Voor velen (niet allen) met een psychiatrische aandoening, lijkt de kerst tijd welhaast een tijd waarin men ‘nog een extra schop’ na krijgt immers, het lijkt er wel heel veel op dat het hebben van een psychiatrisch probleem als een soort wetmatigheid met zich mee brengt dat men in ‘alleenzaamheid’ wordt gehuld, en dit culmineert optima forma in die door deze groep vaak gehate kerst tijd.

Het is donker, koud en somber
De kerstdagen: men zit gezellig bij elkaar, je ziet de blije lampjes in de kerstbomen vreugde alom … jij bent alleen, het is donker, koud en somber bij jou in huis. De contrasten kunnen nauwelijks groter zijn! Nee de kerstdagen zijn niet aan de ‘alleenzamen’ besteed! Als je nog niet depressief was dan word je het nu wel. Je neemt maar een boterham met pindakaas en een bak met lauwe koffie … en aan de overzijde spint men van genoegen en blijdschap, en doet zich te goed aan kalkoen, zalm en champagne; ja het kerstfeest is ook wel voor een groot deel vervallen tot een vreetfeest, verre van de oorzaak van het kerstfeest!

Een welbehagen …???
De ongekende ongelijkheid, oneerlijkheid en ongerechtigheid van het leven profileert zich hier wel weer op eclatante wijze! Vrede op aarde en een welbehagen in mensen? Voor ons vaak onvrede en een onbehagen … heeft de maatschappij niet een collectieve verantwoording en schuld hieraan? De regering geeft hier het goede voorbeeld maar niet heus; zij doen alles om de zwakste groepen te isoleren, te stigmatiseren en financieel richting de afgrond te brengen (een extra straaljagertje vinden ze belangrijker)! Dit is dan mooi om in alle eenzaamheid te overdenken tijdens jouw kerst in je eentje … Nou, ik zal maar zeggen: Vettige feestdagen dan maar.

Vrolijke kerstdagen is voorbehouden aan: niet iedereen!!!

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/10954-2/