Uit onderzoek via een meldactie van patiëntenfederatie NPCF naar bezuinigingen in de zorg bleek dat 43% van de deelnemers weleens zorg uitgesteld of zelfs gemeden heeft. Belangrijkste redenen die hiervoor worden genoemd, zijn ‘Ik kon het niet betalen’ (42%) en ‘het eigen risico is verhoogd naar 350 euro’ (39%). Een kwart van de mensen geeft aan dat hierdoor de gezondheid onnodig snel achteruit ging, en in 9% ging de gezondheid volgens patiënten zelfs onherstelbaar achteruit.
Patiëntenfederatie NPCF vindt de resultaten uitermate zorgelijk.
Vooral de van de fysiotherapeut (43%) wordt uitgesteld of gemeden. Ook zijn deelnemers terughoudend met medicijnengebruik (32%). Mensen geven aan niet (meteen) naar de specialist (28%) of huisarts (26%) te zijn gegaan terwijl dat wel wenselijk was.
Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF, had wel verwacht dat er sprake zou zijn van uitstellen of zelfs mijden van zorg, maar is onaangenaam verrast. “Ik ben er van geschrokken hoeveel mensen aangeven dat hun gezondheid onnodig snel achteruit ging. Bij sommige deelnemers zelfs onherstelbaar. Je leest ook uit de verhalen dat mensen soms enorm in de knel zitten. Ze weten dat ze eigenlijk zorg nodig hebben, maar door de hoge kosten zien ze geen mogelijkheid. Soms met alle gevolgen van dien.”
Uit de meldingen blijkt ook dat mensen zorg uitstellen omdat ze dan niet kunnen solliciteren, of omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. “Men zit dan in een uiterst moeilijke situatie: ze hebben gezondheidsproblemen die opgelost moeten worden, maar men is ook bang om te sneuvelen in een reorganisatie die gaande is.
Of ze zijn bang dat ze niet aan het werk komen.”
Dit jaar is het eigen risico met 120 euro verhoogd naar 350 euro. Dit wordt vaak als reden genoemd voor het uitstellen of mijden van zorg. Deelnemers geven aan dat ze later andere en/of duurdere zorg nodig hadden. “Behalve de gevolgen die het voor deze mensen zelf heeft, kan het dus zijn dat we per saldo duurder uit zijn met elkaar. Het lijkt me goed om dat eens heel helder in beeld te brengen,” zegt Wilna Wind.
Ook uit onderzoek dat TNS NIPO deed onder artsen en patiënten blijkt vandaag dat mensen zorg mijden vanwege het verhoogde eigen risico. Ook toont het onderzoek aan dat de helft van de chronisch zieken de kosten voor de zorg niet meer kunnen opbrengen.
Bron: npcf.nl d.d. 8 okt 2013