Zorgclusters vervangen DBC’s?

clusterEen lopend project is het “zoeken naar een nieuwe productstructuur voor de GGZ”, die anders dan het huidige DBC-model, uitgaat van “inhoudelijke zorgclusters”, die i.o.m. met de cliënt (evt. vertegenwoordigd) worden vastgesteld.
De clusters zullen vaste evaluatiemomenten krijgen op basis waarvan de zorg zo nodig kan worden aangepast (matched care). Aan deze clusters worden dan ook de (vaste) vergoedingen gekoppeld.

Doel: beter aansluiten op eigen regie én flexibeler, qua inzet/kwaliteit en baten/kosten.

Productstructuur = het totaal aan zorgpakketten.
De DBC-systematiek kent 1000-en zorgpakketten; DBC’s/DBC-zorgproducten genoemd. Eén DCB bevat alle handelingen die -gemiddeld- nodig zijn om een diagnose bij een cliënt te stellen en de bijpassende behandeling te geven. Ook bevat elk DCB de informatie over de vergoeding voor de behandelaar en de kosten van de zorgaanbieder.

NB: Ziekenhuizen hebben al bijzondere, aparte zorgproducten (zoals zeer dure medicijnen en intensive care) die “los” gedeclareerd of aan een DBC gekoppeld kunnen worden.
Dit zou ook kunnen werken in de GGZ; als losse elementen in/uit de “zorgclusters” te plaatsen zouden zijn – om beter te matchen aan het belang van de individuele cliënt.

Is meten wetenTerzake stelde het CBS dit jaar dat de GGZ nieuwe beleidsinstrumenten nodig heeft “wegens de grote onzekerheid over de effectiviteit, kwaliteit en noodzakelijkheid van behandelingen.”

NB: Hier zijn dus nog de nodige slagen te maken door in samenspraak met betrokkene(n) de effectiviteit, kwaliteit en resultaat van behandelingen eenduidig en nauwgezet te meten en op basis daarvan en van wetenschappelijke inzichten te kiezen voor best practices. Behalve voor de diagnose (= het dbc) zal er bij metingen ook aandacht moeten komen voor de zwaarte daarvan bij een individu, dit in samenhang met diens wensen/mogelijkheden en die van de naaste omgeving als ook met die van de hele maatschappij.

Verder lezen over de Doorontwikkeling van de productstructuur in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) ?
Download bijv. hier het advies vd “werkgroep inhoud” voor SGGZ en de forensische zorg en over de mogelijkheid om de doorlooptijden van db(b)c’s in die sectoren te verkorten.
Download bijv. hier de adviesbrief van de NZa aan min. Schippers
Download bijv. hier de toelichtende reactie van min. Schippers (VWS) op het NZa-advies.

meten is weten LoesjeBron: Rijksoverheid, d.d. nov. 2015

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/zorgclusters-vervangen-dbcs/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.