Nodig:
1 middelgrote bloemige aardappel, geschild, in vrij kleine blokjes
2 preien, goed gewassen, in halve ringen
½ knolselderij of bleekselderij, geschild en/of gewassen in blokjes
20 gr. boter
6 dl. groentebouillon
1 theel. kristalsuiker
½ dl. slagroom
1 dl. Griekse yoghurt
Rasp van een ½ citroen
Peper en zout
Eventueel verse fijne groene tuinkruiden.
Hoe: Neem een middelgrote kookpan, smelt de boter, voeg de groenten toe en schep ze om op een halfhoog vuur, maar laat ze niet bruin worden. Dit duurt ongeveer een minuut of 4. Voeg de bouillon toe en de suiker, en peper en zout naar smaak. Breng zachtjes aan de kook en doe de deksel op de pan. Na ongeveer 40 minuten zijn de groenten gaar en pureer je alles met staafmixer of in blender.
Roer de slagroom erdoor, de helft van de yoghurt en de citroenrasp.
Laat de soep afkoelen en zet een nachtje in de koelkast.
Serveer de koude soep met een lepel yoghurt erop.
Garneer met verse groene kruiden (peterselie, bieslook, dille, kervel, wat je hebt of lust).
Tip: deze koude soep is ook handig mee te nemen (in een thermoskan) en bijvoorbeeld zo mee de fietstas in op weg naar een picknick !
NB: Het “originele” recept gebruikt meer aardappel en geen selderij, geen yoghurt maar wel meer room en geen citroenschil, vandaar dat dit een lichtere, dus zomerse variant is.