We verheugen ons er tijdens de sombere en koude wintermaanden al op…genieten van de zomer! De ramen en deuren helemaal open, en tot laat in de avond (of zelfs nacht) met vrienden en familie op balkon of in de tuin zitten. Dit onder het genot van een heerlijke barbecue, wijntje en een goed stukje muziek. Veel mensen genieten er met volle teugen van. Toch zit er, aan dit op het eerste gezicht onschuldige stukje recreatie een donkere kant: overlast. Op jaarbasis krijgt de Rotterdamse politie heel wat meldingen binnen van overlast door buren. Het gaat hierbij in veruit de meest gevallen om geluidsoverlast, maar ook om stank/rook van de barbecue.
Oordoppen
Tijdens de zomermaanden zit hier een behoorlijke piek in. Wanneer is iets overlast, en heb je het recht om te klagen? In de praktijk is dit nog best lastig vast te stellen. Als je in een flatgebouw woont dan is de kans op geluid of andere overlast van anderen om je heen erg groot. Wat moet je op de koop toenemen, en waar hoef je juist geen genoegen mee te nemen? Het is belangrijk om niet direct boos te worden bij een beetje overlast. In vele gevallen is het geluid maar van korte duur. Wanneer dit niet het geval is, zijn oordoppen wellicht een optie. Indien je wel besluit stampend richting de buren te vertrekken om ze op hun gedrag aan te spreken, bestaat de kans dat je hiermee iets in gang zet. De buren blijken ineens ook last te hebben van jouw leefgeluiden… dit alles kan de relatie met de buren en je eigen woongenot behoorlijk negatief beïnvloeden.
Humor doet vaak wonderen
Wanneer de geluidsoverlast laat op de avond of in de nacht ontstaat, dan heb je zeker reden tot klagen. Je hebt er recht op dat het tijdens normale slaapmomenten rustig is. Het probleem zit er juist vaak in dat buren soms andere momenten kiezen om te slapen. Overigens kunnen buren zich onbewust zijn van de overlast die zij veroorzaken. Rustig en zachtjes praten, kan in de nacht al mensen wakker houden. Dit realiseren de nachtbrakers zich vast niet. Mocht de relatie met de buren goed zijn, dan is het een prima idee om hen er de volgende dag op een luchtige manier op aan te spreken. Hierbij doet een stukje humor vaak wonderen. Doe dit in ieder geval pas als je kalm bent. Wanneer de relatie met de buren al verstoord is of zij niets met je opmerkingen doen, dan is het goed om te weten dat buurtbemiddeling tot de mogelijkheden behoort. Buurtbemiddeling is een initiatief van de politie in samenwerking met de woningbouwcoöperaties. Getrainde vrijwilligers treden dan op als bemiddelaar tussen buren om zo samen tot een oplossing te komen voor de overlast. Ruim tweederde van de burenruzies kan op die manier worden opgelost.
Actieplan en interventieambtenaren
Burenoverlast is in Rotterdam een “hot-item”, dit blijkt wel uit de harde aanpak van de gemeente middels een in werking gesteld actieplan. Dit bestaat eruit dat meldingen van woonoverlast sneller worden opgepakt dan dat dit in het verleden het geval was. Ook is anoniem melden mogelijk en is er meer toezicht achter de voordeur door de inzet van vijfentwintig zogenoemde interventieambtenaren. Deze leggen op jaarbasis vele honderden huisbezoeken af. Daarnaast is het de bedoeling dat bij zeer ernstige woonoverlast de dader gedwongen verhuist en niet het slachtoffer.