Zombie door overdosering pillen

Noodzakelijk gif
Medicijnen kunnen zeer heilzaam zijn, maar de dosering speelt daarbij een grote rol. Aangezien je medicijnen ook als (in zekere mate) noodzakelijk gif kan en mag beschouwen, is het zonneklaar dat niet alleen de soort medicatie van belang is, maar in misschien wel even grote mate de toegediende concentratie! Dit kan heel moeilijk te bepalen zijn, en daar is de input van de patiënt dus heel belangrijk. Deze feedback is bepalend voor de succesvolle werking van het medicament alsmede voor het voorkomen van overdosering met de daarbij behorende negatieve gevolgen.

Zombie achtige verschijnselen
Dit is een groot probleem in een redelijk groot aantal gevallen; en ik doel hierbij op de groepen patiënten die zelf niet in staat zijn adequaat aan te geven in welke mate een medicijn werkt en wanneer de dosering eventueel te hoog is waardoor die zo vervelende zombie achtige verschijnselen optreden. En dan denk ik met name aan twee groepen:
1e mensen die psychotisch zijn en door aan hun ziekte inherente verwardheid niet in staat zijn aan te geven in welke mate de medicinale behandeling succesvol is en
2e (vrij grote) groep: mensen met beperkte verstandelijke vermogens (wat lager dan gemiddeld IQ). Voor deze groep mensen is zorgvuldige medicatie bepaling en dosering door het gebrek aan zinvolle feedback aan de psychiater, niet of nauwelijks mogelijk.

Stage lopen bij de dierenarts?
Iedereen kent wel het beeld van deze mensen die je door hun over medicatie geïnduceerde houding en slechte aanspreekbaarheid al van verre ziet aankomen, hetgeen hen nog meer isoleert en de stigmatisering voedt. Ik begrijp heel goed dat het voor een hulpverlener moeilijk is om met deze mensen te werken, maar ik vind dat je van een psychiater (en die gaat tenslotte over de medicatie!) meer mag verwachten! Als het zo overduidelijk is dat iemand gebukt gaat onder, en stijf staat door de medicijnen, dan hoort een psychiater hier op in te spelen; het is dan toch een evidente parameter voor hem, die duidelijk aangeeft dat er te veel geslikt wordt! Misschien dat de psychiaters eens stage zouden moeten lopen bij de dierenarts? Zij krijgen ook nauwelijks een respons van hun patiënten.

Respons indicator
Ik pleit in dezen, voor de invoering van de: RI hetgeen staat voor respons indicator.
Bij elke diagnose (dus in het begin van de behandeling) dient dan de psychiater te onderzoeken wat de mogelijkheden van de patiënt zijn, om op redelijk accurate wijze aan te geven wat de werking van een medicijn is, en of deze patiënt ook (en in welke mate) kan beoordelen of een dosering te veel of juist te weinig is. Dit kan dan variëren van 1 tot 10. Hiermee wil ik de psychiaters een parameter ter hand stellen, waarmee zij een globaal indicatieve waarde aan de patiënt kunnen toekennen, opdat het de hulpverlener mogelijk wordt te anticiperen op problemen met medicatie. Aldus: hoe lager de RI waarde, des te meer de aandacht hiervoor dat de patiënt behoeft!

Medicijn niet erger dan de kwaal ???
Het is niet nodig dat zovelen zo verdoofd en kwijnend door de pillen door het leven gaan! Soms denk je wel eens: is het medicijn niet erger dan de kwaal ???

Bron: Ben Kura

 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/zombie-door-overdosering-pillen/

2 reacties

    • andringa op 10 september 2013 om 18:30
    • Reageer

    goede heldere info, graag meer hierover

    • Jelte Alma op 7 oktober 2013 om 08:36
    • Reageer

    Het blijft balanceren tussen noodzaak en dosering – zo lees ik. Maar opnieuw is persoonlijke aandacht de sleutel voor de juiste balans. En in een tijd van bezuinigingen zal alleen de patient in onze tijd het kind van de rekening worden. Ben bedankt voor (opnieuw) je heldere info!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.