Zijn arme mensen dom?

schaarsteVolgens een recent onderzoek van Eldar Shafir en Sendhil Mullainathan blijkt dat armoede ervoor zorgt dat men minder goed kan leren. En dat is precies het tegenovergestelde wat er meestal gedacht wordt en waar het overheidsbeleid ook op gebaseerd is. De normale gedachte is dat armoede ontstaat door gebrek aan scholing, een gebrek aan karakter, een gebrek aan inzicht en wilskracht.

“Zijn arme mensen dom?” was de titel van de thema-avond over armoedebestrijding op woensdag 11 december in de Balie te Amsterdam. Eldar Shafir (Psycholoog Princeton University) deelde op deze avond zijn baanbrekende nieuwe inzichten in de oorzaken van armoede. Hij verklaarde waarom geldgebrek ons gedrag bepaalt.  ‘Schaarste neemt bezit van je geest’, zegt Shafir. ‘Mensen handelen anders bij een gevoel van gebrek.’ Hij pleit voor een geheel nieuwe manier van armoedebestrijding.
Deze thema-avond werd rechtstreeks uitgezonden, maar de video is onderaan deze pagina ook nog te zien.

Ook in De Correspondent is aandacht geweest voor deze avond en het onderzoek van Eldar Shafir en Sendhil Mullainathan. ‘Als je de armen wilt begrijpen, moet je je voorstellen dat je met je gedachten elders bent. Het kost veel moeite om jezelf in de hand te houden. Je bent afwezig en raakt snel van streek. En dat elke dag.’ Zo leidt schaarste – of het nu van tijd, eten of geld is – tot onverstandige beslissingen.’
Hoe het precies komt (en vooral hoe volkomen natuurlijk het is) dat schaarste ervoor zorgt dat we onverstandige beslissingen nemen en wat er met de psyche gebeurt bij langdurig ernstig geldgebrek, wordt op de website van De Correspondent uitgebreid uitgelegd in het artikel ‘Waarom arme mensen domme dingen doen’.

 

Deze video bekijken op Vimeo

Bronnen: de Correspondent / de Balie

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/zijn-arme-mensen-dom/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.