Amerikaanse neurowetenschappers zijn erin geslaagd om een worm zo te veranderen, dat het niet meer dronken kan worden. Misschien biedt dat mogelijkheden om alcoholverslaafden te helpen, laten de onderzoekers weten in Journal of Neuroscience.
Dronkenschap is goed meetbaar bij de diertjes; onder invloed van drank kronkelen ze veel meer dan in nuchtere toestand en ook produceren ze dan geen eitjes meer. Door de onderzoekers gemanipuleerde wormen lieten geen dronken gedrag meer zien.
Om dat voor elkaar te krijgen, namen de wetenschappers een molecuul dat normaal gesproken reageert op drank, en deden ze dat in gewijzigde vorm in het wormpje. Dit alcoholdoelwit geeft verschillende zenuwprikkels door. Na de verandering deed het dat nog steeds, maar was de worm resistent voor alcohol geworden.
De wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de vondst kan helpen om drankverslaafden te behandelen. Met een uitgeschakeld doelwit is de vergiftigde en de verslavende werking van alcohol misschien te bestrijden. Desondanks houden de onderzoekers nog een slag om de arm: de effecten van alcohol zijn niet simpel te reduceren tot een molecuul.
Bron: De Volkskrant, donderdag 24 juli 2014