Door de hoge temperaturen en de vele uren zonlicht deze maand kunnen de eerste witte asperges van Hollandse bodem al deze week in de winkels en dus op je bord liggen. Dat is ruim 4 weken eerder dan het seizoen normaal begint, nl. de 2e donderdag in april en dan tot 24 juni. Asperges kunnen maar ca. 8 weken van hun bedden worden gestoken dus hoe eerder je begint, hoe eerder de oogst ook weer stopt. Beter is het dus misschien toch nog even af te wachten tot de prijzen weer wat zullen zijn gedaald.
Maar als je niet kunt wachten kun je dit jaar dus extra vroeg aan de slag met de Hollandse klassiekers als gekookte asperges en nieuwe aardappels met hollandaisesaus of met gekookte ham, hardgekookt ei en botersaus.
Of een heerlijke, verse aspergesoep. Maar nu dus een alternatief recept voor:
Clafoutis van witte asperges
Pond witte asperges, 7 eieren, scheutje room, 100 gr Parmezaanse kaas.
Iets zout, peper, suiker, boter; ovenschaal + oven.
1 / Was en schil (met dunschiller) 500 gr witte asperges. Snijd de harde achtereinden eraf.
2 / Doe de schillen en de “kontjes” in een pannetje en bedek ze net met water, voeg 1 tl zout en ½ tl suiker toe en kook zo’n 5 min. Zeef dan de verkregen bouillon.
Breng de bouillon weer aan de kook en voeg de schone asperges toe. Blancheer (is kook) ze zo’n 4 min.. Giet ze dan af, bewaar de bouillon, en snijd de zachte puntjes af, houd deze apart. Snijd de rest van de stelen in kleine blokjes.
Breng de bouillon weer zachtjes aan de kook met 30 cl slag- of kookroom en voeg de blokjes van de stelen van de asperge toe en iets peper naar smaak. Sudder nog 7 min..
Beboter een passende ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180° C.
Klop 3 eieren en 4 ei gelen los. Roer daar 100 gr Parmezaanse kaas door.
Meng nu alles bij elkaar, ook de “kopjes” van de asperges, schenk het in de ovenschaal en bak zo’n 35 min. Dien op vanuit de schaal en serveer warm of lauw.
Voor een volledige maaltijd serveer je deze clafoutis bijvoorbeeld met wat simpele veld- of kropsla en beboterde toast. Liefhebbers kunnen dat nog aanvullen met wat kerstomaatjes en/of wat mooie plakjes goede, gekookte of rauwe ham.
Bijna de helft van de mensen ruikt enkele uren na het eten van verse asperges een aparte geur aan hun urine, doordat zwavelhoudende stoffen in asperges in hun lichaam worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Asperges schijnen dan ook goed te zijn voor de nierfunctie.
Maar ach, die typische asperge-urine geldt dus lang niet voor iedereen, het kan geen kwaad en het mag hoe dan ook de asperge-pret niet drukken. Heerlijk !