Wintertijd, pepernoten, bisschopswijn

Vannacht worden de klokken een uur teruggezet. Officieel van 03.00 naar 02.00 uur. En zondag begint de wintertijd echt met een natte herfstdag met stevige zuidwestenwind. Aan de kust is het stormachtig met windkracht 6 tot 8. Ook is er kans op zware windstoten en onweersbuien. Door een lagedrukgebied over de Noordzee wordt maandag een kletsnatte en zeer onstuimige dag. Opnieuw met veel wind van stormachtig tot zware storm met kans op zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur. We gaan ons gedegen voorbereiden met zelfgebakken pepernoten. Start vandaag !

Bron: weeronline.nl d.d. 26 okt 2013

Of je nu wel nog of niet meer in Sinterklaas enzo gelooft, de wijze van opdienen is de pepernoten door de kamer te strooien, zodat alle kleine en grote kinderen ze kunnen opzoeken. De strooiende arm verwijst naar het symbool van vruchtbaarheid, op de boer die zijn akker met zaad bestrooit.

200 gr roggemeel, 175 gr tarwemeel, ½ tl zout, 2 el speculaaskruiden, 1 el gemalen anijszaad, 200 gr honing, 75 gr (schenk)stroop, 1½ tl bakpoeder

Zeef alle meel met zout, speculaaskruiden en anijs in een kom en roer goed door elkaar. Verhit honing, stroop en 80 ml water in een pan tot het opgelost en warm is. Roer door het gekruide meelmengsel en kneed tot een samenhangend deeg. Laat het deeg daarna afkoelen en vorm het dan tot een bal, die je in plastic folie goed inpakt. Leg minimaal 24 uur in de koelkast.

Pas de volgende dag laat je het deeg weer op kamertemperatuur komen, verwarm je de oven voor op 175 graden en voorzie je een bakplaat van bakpapier.

Kneed nu met vochtige handen het bakpoeder heel goed door het deeg en vorm er balletjes van 1,5 cm van. Leg die op de bakplaat en druk ze rondom flink in, zodat het dobbelsteentjes worden. Bak de pepernoten ca. 15 min. in het midden van de oven tot ze lichtbruin zijn.

Nu nog dun de schil van 2 sinaasappels schillen en ze uitpersen. Verwarm het sap voorzichtig met 1 fles wijn, 2 kaneelstokjes, 2 steranijs en 4 kruidnagels. Verhit het nooit boven de 70 graden maar verwarm het langzaam (ca. 15 min). Giet dan door een zeef in theeglazen. Versieren met de schillen, zoeten met honing, sinaasappellikeur erbij, het kan allemaal.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/wintertijd-pepernoten-bisschopswijn/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.