De gemeente Rotterdam wordt vanaf 1 januari volgend jaar verantwoordelijk voor alle hulp en ondersteuning aan Rotterdamse kinderen en hun ouders. De gemeente organiseert deze hulp via de de inzet van wijkteams.
Door gebruik te maken van wijkteams wordt de jeugdzorg sneller, minder duur en dichterbij georganiseerd. Op 1 januari 2015 moeten er in de stad Rotterdam 42 wijkteams jeugd en gezin actief zijn. Ciska Scheidel, programmamaker Decentralisatie jeugdzorg: ¨Na het maken van plannen gaan we nu van start met de eerste wijkteams. Rotterdammers die zorg nodig hebben, kunnen dan vlakbij huis terecht en krijgen een vaste contactpersoon bij het wijkteam.¨
De eerste negen wijkteams zijn inmiddels aan de slag gegaan in het Centrum, Oude Noorden, Bospolder-Tussendijken, Oud Ijsselmonde, Groot Ijsselmonde, Beverwaard, Lombardijen, Hoogvliet Noord en Hoogvliet Zuid.
De wijkteams bieden hulp aan de probleemgezinnen. Het personeel van het wijkteam bestaat uit jongeren-en familiescoaches van de huidige Rotterdamse instellingen en aanbieders van jeugdhulp zoals jeugd-GGZ (Geestelijke Gezondheids Zorg)en jeugd-LVB (Licht Verstandelijk Beperkten).
Het wijkteam gaat met de ouders en kinderen in overleg om te analyseren wat het probleem is en welke zorg gewenst is. Gezinnen die om hulp zitten te springen, krijgen een vaste contactpersoon bij het wijkteam. Indien nodig, schakelt het wijkteam deskundige hulp in van buiten of specialistische hulp.
De wijkteams jeugd en gezin werken intensief samen met wijkteams voor volwassenen, waarvan er ook in januari ook negen zijn gestart. De verschillende wijkteams zullen in 2018 worden samengevoegd.
Ouders kunnen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in hun wijk terecht voor vragen over gezondheid, opvoeding en opgroeien.